“Ha egyszer a pedagógus szereti a munkáját, akkor jó pedagógus lesz. Ha szereti tanulóit úgy, mint apja és anyja, akkor jobb pedagógus lesz annál, aki minden könyvet elolvasott, de nem szereti sem a munkáját, sem a tanítványait. Ha pedig egyesíti önmagában munkájának s tanítványainak szeretetét, akkor tökéletes pedagógus” – Lev Tolsztoj író ezen gondolataival köszöntötte a város nevében Kovács Melinda, a városi televízió főszerkesztője az ünnepelteket tegnap késő délután a Tamási Áron Művelődési Központ színháztermében. Az eseményen hagyományosan díszdiplomákat adtak át és köszöntötték a nyugdíjba vonulókat, illetve a pályakezdő pedagógusokat is.

 

 

 

A város nevében Dobó Zoltán polgármester méltatta az ünnepelteket és hivatásuk jelentőségét hangsúlyozta. Beszédében a pedagóguspálya jellegét az évezredes japán kardkészítési kultúrához hasonlította, amely a vasércből, tehát az alap nyersanyagtól elindulva, művészi szintre emelt kézműves munkával igyekezett a történelem folyamán tökéleteset alkotni. – Amikor a gyermek bekerül az óvodába, iskolába, olyan mint az a vasércdarab, amellyel a fegyverkészítő mester találkozik. A pedagógus teszi a dolgát, de nem tudhatja, hogy az eljárás végén mi lesz a végeredmény, mivé válik majd felnőttként a rábízott gyermek. A mi közös felelősségünk, a fenntartóé, a szülőé és a pedagógusoké az, hogy addig gyúrjuk, edzzük, kovácsoljuk és ötvözzük az emberpalántákat, amíg végre kiderül, mi az amiben megtalálhatja saját magát, mi az, amivel hasznos lehet szűkebb környezete, családja, nemzete számára. Arra bíztatom önöket és a gyermekek szüleit is, hogy minden esetben keressék, keressük az együttműködés lehetőségeit, hiszen a társadalom csúcsfegyvere ma nem a kard, hanem az éles elme, a kiművelt, nagy tudással rendelkező munkavállaló, akiket önök adnak Magyarországnak, akiknek majd rólunk is gondoskodniuk kell- fogalmazott Dobó Zoltán, aki megköszönte a szférában dolgozók hivatástudattal végzett munkáját, erőfeszítéseit.

 

 

A köszöntő gondolatokat követően került sor a díszdiplomák ünnepélyes átadására, illetve a nyugdíjba vonulók, pályakezdők köszöntésére. Gyémánt díszdiplomára érdemesült Gáncsos Gáborné és Heilingermanné Szabó Anna. Elköszönt munkaadó intézményétől Hanczmanné Mohos Lívia óvodapedagógus és Horváth Zoltánné óvodapedagógus, intézményvezető. Elbúcsúzott a Szent Erzsébet Óvodától és az óvodásoktól Zöldy Andrásné óvodapedagógus, intézményvezető. Búcsúzott a TBLÁ Batsányi János magyar-angol Két Tanítási Nyelvű Tagintézmény nyugdíjba vonuló pedagógusa, Antal Lászlóné. A Pedagógus szolgálati emlékérmet Fenyvesi Zoltán, a Balatonfüredi Tankerületi Központ igazgatója és Dobó Zoltán polgármester közösen adta át nyugdíjba vonulása alkalmából Kapy Izabellának és a Tapolcai Bárdos Lajos Általános Iskola Székhelyintézményéből nyugdíjba vonuló Magyar Ferencnének. Köszöntés, köszönet járt a Batsányi János Gimnázium és Kollégiumtól nyugdíjba vonuló László Zsoltnénak, Lesku Miklósnénak és a Széchenyi István Baptista Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium nyugdíjba vonulóinak, Őriné Szilvási Annának és Lukács Péter Dánielnek.

 

 

Hagyomány Tapolcán, hogy pedagógusok napján nemcsak a nyugdíjba vonulókat, de a pályakezdőket is köszöntik: a barackvirág óvodában Istvándi Viktória, a Tapolcai Bárdos Lajos Általános Iskolában Kajtárné Illés Zsófia és Bolláné Nagy Ágnes kezdte meg hivatását. A Nagyboldogasszony Római Katolikus Általános Iskola tanári kara Hegyi Kevinnel és Keszler Dáviddal folytatja a munkát. Az ünnepségen az Acro dance SE tehetséges fiatal táncosainak szép produkcióit tekinthették meg a jelenlévők.A városi pedagógusnap hivatalos részét állófogadás követte a TÁMK aulájában, ahol a város polgármestere mondott pohárköszöntőt. /Töreky László/

 

 

 

Közös felelősség a fiatalok boldogulása- Városi Pedagógus Nap 2023

| hírek, közélet, oktatás |