Fennállásának huszadik évfordulóját ünnepelte a Járdányi Pál Zeneiskola – Alapfokú Művészeti Iskola vonószenekara pünkösdi hangversenyével a Tamási Áron Művelődési Központban.

 

A közönséget Őri Jenő igazgatóhelyettes, a zenekar létrejöttének története elmesélésével köszöntötte. Visszaemlékezett, hogyan született meg az ötlet, a húsz éve az iskolához kerülő Román Iván fejében egy tábor alkalmával és mi történt azóta a vonószenekarral.

 

Román Iván ötletéből egy húsz éve fennálló, sikeres vonószenekar született fotó:hg

„-2002-től nyári táborokat szerveztünk Badacsonytomajon, 3-4 éven keresztül, melyekbe a vonós hangszerek szerelmeseit vártuk határon innen és határon túlról. A táborok délelőttjén próbáltunk, míg a délutánok szórakozással, fürdőzéssel teltek. Az egyhetes táborok alatt felkészültünk két koncertre is, melyeket Badacsonytomajon és Tapolcán is bemutattunk. Büszkeség számomra, hogy a zenekar tagjainak 80 %-a, az ország legjobb zenekaraiban játszik. Táboraink alkalmával igyekeztünk nívós zenészeket bevonni a munkafolyamatba, így Kováts Péter, a Mendelssohn Kamarazenekar alapítója, karmesterként működött közre. A táborok elmaradtak, azonban a zenekar megmaradt és évről – évre, karácsonyi és pünkösdi hangversenyen is megmutatják aktuális évi termésüket. A tanár kollégák rengeteget segítettek és segítenek, Tóthné Kovács Katalin hegedű-, Kovács Adrienn cselló, bőgő képzése elengedhetetlen a végső hangzás és produktum megszületéséhez. A zenekar létszáma változó, de átlagban 15 főre tehető, ebben fiatalok és régi diákok is helyet kapnak. Idei pünkösdi hangversenyünk, általunk legkedveltebb tételei Jean Sibelius: Sibelius impromptu és Leó Weiner: Divertimento alkotásai voltak, melyek a közönség visszajelzését hallva, taps formájában is osztatlan sikert arattak.” – emlékezett vissza Román Iván, zenekarvezető. /hg/

A vonószenekar pünkösdi koncerttel örvendeztette meg a közönséget

| hírek, kultúra |