Foltvarró klub 2016 januárja óta működik a Tamási Áron Művelődési Központ falai között. Az elmúlt időszak alkotói termését bemutató kiállításuk két hétig volt látható az otthont adó intézmény aulájában és kifejezetten nagy tetszést aratott a látogatók körében. Az idei tárlat különlegességei a művészi igénnyel varrt, rendkívül szép ágytakarók voltak.

 

 

A Vassné Sárossy Gabriella vezetésével működő klub tagjai június 6-án nyitották meg közös kiállításukat, hogy bemutassák mindazokat a kreatív értékeket amit az elmúlt időszakban teremtettek, illetve népszerűsítsék a szakköri keretek között folyó munkát.

 

 

A megnyitón Barczáné Tóth Boglárka a TÁMK igazgatója azt mondta, a klub iránti érdeklődés, a csoport aktivitása az elmúlt hét évben nem lanyhult, egyre többen érdeklődnek tevékenységük iránt. – Minden amit itt a kiállításunk láthatunk, legyen az táska, ágyterítő, asztalterítő, füzetborító, vagy éppen egy asztaldísz, pénztárca játékosságot, boldogságot, életörömet sugároz. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a foltvarrás az egyik legbonyolultabb, anyag és időigényes varrási eljárás, amely nem egyszerűen csak egy hobbi, hanem valódi szenvedély, amit csak szívvel-lélekkel, elhivatottan lehet csinálni. Erre szép példa mostani kiállításunk – fogalmazott az intézményvezető.

 

 

Vassné Sárossy Gabriella klubvezető, aki bemutatta a kiállított tárgyak alkotóit, a foltvarrás eredetéről is beszélt a megnyitóra érkezett szépszámú közönség előtt. Elmondta, valamikor a szükség és a szegénység hívta életre a foltvarrást, amely az anyagok újrahasznosításának korabeli kézműves technikája volt. Később a varrógépek megjelenése tette könnyebbé és gyorsabbá a munkát. – A foltvarrás ma már több mint varrás, több, mint technika és több mint kézimunka, vagy a szabadidő hasznos eltöltése. Tulajdonképpen egy életforma, amely nem más, mint a tűbe zárt szeretet. Minden egyes alkotásunkban ott van a szeretetünk, mindent, amit itt kiállítottunk mások örömére készítettük, hogy gazdagítsuk, építsük, szépítsük vele környezetünket. A foltvarrás közösséget teremt és lélekgyógyító hatása is ismert. Aki egyszer tűt vesz a kezébe és belekóstol, biztosan nem fogja tudni abbahagyni – méltatta a tevékenységet a vezető. Farkas Mihály, a Járdányi Pál Zeneiskola tanárának gitárjátéka adott kellemes klasszikus hangulati aláfestést a foltvarró kiállítás megnyitójának. /Töreky L./

 

 

 

A foltvarrás mint “tűbe zárt szeretet és életforma”

| hírek, közélet, kultúra |