Tapolca és a helyi orvosok is azt szeretnék, hogy 24 órás ügyeleti rendszer szerint működjön a város egészségügyi ellátása. Ennek érdekében kérelemmel fordultunk a döntéshozókhoz – tájékoztatta a helyi sajtó képviselőit Dobó Zoltán polgármester a mai napon.

 

 

Egy 2022 decemberében elfogadott, az egészségügyi alapellátásról szóló törvény értelmében, Veszprém vármegyében is elindul az új ügyeleti rendszer, amely 2023. szeptemberétől lép érvénybe. Az eddig megszokott rendszerhez képest, hétköznapokon 16-22 óra között, hétvégén és ünnepnapokon pedig reggel 8-tól 14-ig működne az ügyeleti ellátás. A fennmaradó időben az országos mentőszolgálat látná el a feladatot, valószínűleg diszpécser segítségével.

 

 

Dr. Jászkuti Ákos regionális igazgatóval és Nátrán Albin megyei vezető mentőtiszttel ugyan alaposan átbeszéltük az előttünk álló változást, ennek ellenére mi mégis dr. Csató Gáborhoz, az Országos Mentőszolgálat főigazgatójához fordulunk, hogy Tapolcán 24 órás ügyelet működjön. Rajta kívül a országgyűlési képviselőnk támogatását, segítségét is kérjük. A Tapolcán rendelkezésre álló humán erőforrás lehetővé teszi, orvosaink pedig hajlandóak lennének a 24 órás ügyeleti rendszert működtetni. Kérésünk nem csak kényelmi szempontokon nyugszik, a covid idején nagyon sokan költöztek a Balaton-felvidékre, illetve Tapolca környékére, amelyet többek között a közútkezelő forgalmi adatai is alátámasztanak. A térségben az utóbbi években jelentősen megnőtt a közlekedés és vele együtt a helyi egészségügy terhelése is – indokolta a döntéshozókhoz szóló kérést a város polgármestere. /Töreky L./

 

Tapolca 24 órás orvosi ügyeleti rendszert kér

| egészségügy, hírek, közélet, önkormányzat |