Szita Márton Tibor, Marci a fociban nem találta meg önmagát, és mert szülei szerint “sportolni azért valamit mégiscsak kell”, harmadikas korától kosarazni kezdett szülővárosában Tapolcán, Molnár Lajos edző kezei alatt. A pécsi Rátgéber Kosárlabda Akadémia egyik toborzóján figyeltek fel tehetségére, akkor még csak 12 éves volt. 2018-ban egy általános iskolába járó, hetedikes kazinczys fiútól alig elvárható nagy döntést is meg kellett hoznia: menni vagy maradni? Úgy döntött elindul és jól tette, hiszen a kemény edzésekkel együtt jöttek az eredmények is. A hamarosan 17 éves Szita Márton korábban helyet kapott az U16-os válogatottban, legutóbb pedig az U18-as kosárlabda válogatott összetartására is meghívták már, amit szerinte legnagyobb erényeinek, az akaratának és a küzdőszellemének köszönhet.

 

 

Tapolcán elsőként Molnár Lajos edző segítette számára elsajátítani a sport alapjait, Csikos Tibor irányítása alatt már jöttek a pontok, a győzelmek, a sikerélmény, miközben egy nagyon jó, összetartó, jó hangulatú közösségbe is került. Kell-e ennél több ahhoz, hogy egy fiatal srác beleszeressen a sportágba? Nem kellett. Döntenie viszont nagyon is kellett, amikor a hogyan tovább kérdése először felmerült. A jó tanuló, értelmes fiúra szülei rábízták a döntést, Ő pedig bízva önmagában, bátran meghozta azt: irány a Rátgéber Kosárlabda Akadémia.

 

 

Elsőre túl nagy lépésnek tűnt Pécsre költözni, ezért egy évre az akadémiával együttműködő zalaegerszegi Ricsilla Sport egyesülethez került és Zalaegerszegen járt iskolába is egy évet. Innen rendszeresen járt Pécsre is edzésekre, mérkőzésekre. A covid karantén ideje alatt tudott több időt Pécsett tölteni, onnan tanult a zalaegerszegi iskolába online és részt vett az akadémiai edzéseken. Ebben az évben már az akadémia U16 korosztályos csapatában játszhatott, ahol országos ezüstérmet szereztek.

 

 

Ezt követően költözött Pécsre, az akadémiára járt és elkezdte a középiskolát. Kemény edzések következtek – heti három alkalommal reggeli egyéni képzés, minden nap edzés, kondi – sok hazai és külföldi meccs, nemzetközi torna, ahol küzdhetett és bizonyíthatott – többek közt a Bayern München, Armani Milano, Orange Bassano, Stellazzura Roma ellen. Egy alkalommal a Real Madrid kosarasaival is megmérkőzött a csapata, igaz veszítettek, de akkor egy élvonalbeli és nagyon gyors ellenfél ellen játszhatott csapattársaival – árulta el. Hála a sok munkának, a nemzetközi meccseknek, az ott szerzett rutinnak és tapasztalatnak, megnyerték a 2021/22. évi U16 korosztályos bajnokságot. Nem is akárhogy, hiszen mindössze egy igazán szoros meccset játszottak Marci szerint a nyolcas döntőben, a többit húsz-húsz pontokkal simán nyerték.

 

 

De mi az útja annak, hogyan lesz valakiből a nemzeti válogatottban kosárlabda játékos? Mesélje el maga Szita Marci. – Először úgy hívtak be a válogatottba, hogy beugorhattam egy hiányzó játékos helyett egy négynapos edzőtáborra, összetartásra. Az ott megrendezett tornán jó külföldi csapatok ellen küzdhettünk, végül harmadikak lettünk. Később újra jött a meghívó, akkor már egy Debrecenben rendezett nemzetközi tornára. 2022. júniusban meghívtak az EB-re készülő válogatott edzőtáborába is, ahonnan végül a 18 behívottból csak 12 játékost vittek el az Európa Bajnokságra, így hat kosárlabdás elesett a lehetőségtől. Igaz, öt hetet vett el a nyárból az edzőtábor, de mindent beleadtam és szerencsére bekerültem a Bulgáriába utazó válogatott keretbe. Jelenleg nem én vagyok a meghatározó játékos a válogatottban, de jó csapatjátékosnak tartom magam, nagy akarattal és küzdőszellemmel. Amikor jól játszok megnő az önbizalmam, de ez még hullámzó, ez fejlesztésre szorul. Fontos, hogy tudjam, hogy jó játékos vagyok akkor is, ha mélypontom van. Az akadémia egyébként azért jó, mert a heti 5-6 csapatedzés mellett kondi edzés, és heti három alkalommal egyéni képzés is biztosított. A reggeli edzések személyre szabottak, ahol az egyéni képességek fejlesztése a cél, ez nagyon jó. Mindezek mellett biztosított a célirányos rehabilitáció, pszichológus is. Most meghívtak az U18-as válogatottba is, ők eggyel idősebbek, mint én, de megpróbálom, kiadok mindent magamból, amit tudok. Ha mégsem sikerülne keretbe kerülni, lesz egy jó nyaram – mosolyog. /Töreky L./

 

 

Szita Marci 16 évesen a kosárlabda válogatottban

| hírek, sport |