Hova lett 20 millió a TIAC kasszájából?

A TIAC sportegyesületnél az elmúlt években zajló, városi közpénzeket is érintő pénzügyi gazdálkodás olyan szintre jutott, hogy mára kritikussá vált a nagy múltú helyi egyesület működése. Nem értjük, hogy miért kellett elmenni bárkinek is Londonba az egyesület által finanszírozva játékost megfigyelni és egyéb hasonló kiadásokkal együtt azt, hogy hova tűnt el összességében mintegy 20 millió forintnyi önkormányzati támogatás- fogalmazott Dobó Zoltán polgármester azon a szerda délelőtti sajtótájékoztatón, amelyet Rédli Károllyal, a TIAC tavaly ősszel megválasztott új elnökével tartott a városi sporttelepen. Megtudtuk, korábban feljelentést tett a város önkormányzata ismeretlen tettes ellen, 3-4 hete pedig a nyomozóhatóság lefoglalta a nyomozás elindításához szükséges iratanyagokat.

 

A polgármester emlékeztetett, hogy a TIAC korábbi vezetője (konkrét név nem hangzott el a tájékoztatón) még 2021 őszén jelezte, hogy lemond elnöki tisztségéről (a lemondás végül 2022 tavaszán realizálódott). A pozícióra sokáig nem találtak jelentkezőt,  később viszont Hanzmann László tanár tölthette volna be tisztséget, az ő kérésére történt meg a TIAC egyesületnél az elmúlt évben elkezdődött a jogi és gazdasági átvilágítási folyamat. Azonban Hanzmann László három hónappal megválasztása után, de még hivatalos beiktatása  előtt lemondott. Az elnöki tisztséget végül -felkérésre- Rédli Károly vállalta el 2022 októberében. Rédli Károly elmondta, Hanzmann László gyakorlatilag nem töltött be pozíciót a TIAC élén, ellenben a lemondott korábbi elnök, a lemondást követően is hozott gazdasági döntéseket. (Eközben az egyesület aktív tagjai keresték a kiutat a személyi kérdés megoldására. Több eredménytelen rendkívüli közgyűlés után kereste meg a TIAC edzői gárdája végül Rédli Károlyt, hogy vállalja el a tisztséget. Ezen időszakban szerencsére, főleg  az edzők áldozatos munkájának eredményeként a TIAC-on belüli gyakorlati szakmai munka tovább folyt)  – Amit tavaly november végétől, immár képviseletre jogosultként látva tapasztaltam a TIAC gazdálkodásában, azok rendezetlen viszonyok voltak a működésben, a bizonylatolásban, a könyvvitelben, a számlakezelésekben, a pénzügyekben – hangsúlyozta Rédli Károly.

 

Dobó Zoltán és Rédli Károly a városi sporttelepen tájékoztatta a megyei és helyi sajtó képviselőit a TIAC körüli problémákról

 

Dobó Zoltán a probléma jellegét és súlyosságát érzékeltetve hozzátette, a TIAC házipénztárából olyan kiküldetési rendelvények kifizetései történetek meg, mint például egy nap alatt egy Tapolca-London-Tapolca út megtétele személyautóval  “játékos megfigyelés” céljából. Ezenkívül Debrecenbe és az ország egyéb távoli városaiba is naponta utazott valaki próbajátékra, vagy játékosokat megfigyelni. – Vajon mi indokolja egy civil egyesületnél Helly Hansen márkájú vitorlás sportöltözet megvásárlását 100 ezer forint értékben? Nem értjük a hátterét egy egyösszegű, 6 milliós orvosi számlának sem, amelyet egy budapesti, belvárosi egészségügyi cég állított ki mindenféle dokumentáció nélkül. A TIAC-nak helyben egy belgyógyász sportorvosa van, már csak ezért is érthetetlen ez utóbbi kiadás. Garantáltan nem a helyi sportélettel kapcsolatos éttermi számlákkal is találkoztunk. Ezeket mind gyakorlatilag önkormányzati támogatásból finanszírozták. Véleményünk szerint, a 2022-es, 2023-as évek szakági támogatási rendszeréből összességében mintegy 20 millió forint hiányzik-  tájékoztatta a helyi és a megyei sajtót  a tapolcai polgármester. – Ez az összeg május-június fordulóján még ott volt a TIAC számláján- egészítette ki az elmondottakat Rédli Károly, aki szerint jelenleg ez a pénz hiányzik a nagyjából 35 milliós költségvetésből gazdálkodó TIAC-nál. – Idei első  feladatunk, hogy elszámoljunk valahogy ezekkel a pénzekkel. Ami fontos, hogy szorosan, szűken, de folytatjuk a szakmai munkát, az edzések, a versenyek nem maradnak el – ígérte a súlyos pénzügyi nehézségek ellenére a TIAC új elnöke. /Töreky L./

 

A ma reggeli sajtótéjékoztató videó anyaga itt megtekinthető:

 

Újabb pénzügyi vizsgálat – újabb eltűnt összegek a Tiacnál

Újabb pénzügyi vizsgálat – újabb eltűnt összegek a Tiacnál

November óta új elnöke és elnöksége van a Tiacnak, akik folytatták a klub korábban megkezdett gazdasági átvilágítását. Eddig 20 millió forint az, amit nem találnak – erről tartott sajtótájékoztatót ma Dobó Zoltán polgármester és Rédli Károly elnök.

Közzétette: Tapolcai Média – 2023. január 4., szerda

 

Hova lett 20 millió a TIAC kasszájából?

| gazdaság, hírek, közélet, sport |