Addiktológiai szakmai napra gyűltek össze Veszprém és Győr- Moson Sopron vármegye szenvedélybetegséggel foglalkozó intézményeinek képviselői és a helyi Kábítószerügyi Egyeztetési Fórum tagszervezetei a rendezvénynek helyszínt biztosító Tamási Áron Művelődési Központban, január 25-én. A közel száz fővel zajló szakmai eseményt Dobó Zoltán polgármester, mint KEF elnök, Németh Rita szakmatámogatási módszertani munkatárs és Magvas Zoltán, a Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Nappali Ellátása szakmai vezetője nyitotta meg.

 

 

A rendezvény a tapolcai Testi-lelki Egészségfejlesztési Központ, a 2017 óta működő Tapolcai Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) és a Győr-Moson Sopron és Veszprém vármegyei Területi Szakmafejlesztési és Szakmatámogatási Központ közös szervezésben zajlott- mondta el lapunknak Magvas Zoltán, aki beszámolt a Tapolcai Médiának a fórum jelentőségéről. – Korábban nem volt ilyen volumenű esemény a városban, amely összefogta volna két megye szakembereit, lehetővé téve a kapcsolatok, a szakmai- és szakmaközi együttműködések kialakítását. Fontos a kapcsolat fenntartása és fejlesztése a társszervezetekkel és nagyon fontos az együttgondolkodás. Ehhez az kell, hogy találkozzanak a szakmabeliek, az addiktológiával foglalkozó tapasztalt munkatársak azokkal is, akik a rendőrség, a tanári hivatás, vagy egyéb foglalkozásokban, szakmaterületeken, saját hivatásuk gyakorlása során kerülnek közel a kábítószerezés, a függőségek problémájához.

 

 

 

Éppen ezért neves előadókat hívtunk meg, olyanokat, akik a drogok, a függőségek témájában szaktekintélynek számítanak. Eljött Majzik Balázs, a Nemzeti Népegészségügyi Központ Drogmegelőzési Programok Osztályának osztályvezetője. Ő az elterelés megújításának szakmai kérdéseiről tartott rendkívül tartalmas előadást. ( szerk. megj.: Ha droghasználat miatt eljárás indul valaki ellen, választhatja a megelőző felvilágosító szolgáltatást, közismert nevén az elterelést. Vele az alkalmi (nem függő) szerhasználók, mentesülhetnek az esetleges büntetés alól, és szakemberek segítségével önismeretre tehetnek szert.) Dr. Virányi Judit Elnök, Igazgató az Alkohol Drogsegély Ambulanciát, annak működését, működtetését mutatta be nekünk, Latorczai Gergely addiktológus konzultáns pedig bebizonyította, hogy van kiút a függőségekből, van remény a betegek számára, vannak bevált, alkalmazható módszerek a gyógyuláshoz. Délután meglátogattuk vendégeinkkel büszkeségünket a helyi Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Nappali Ellátását, majd kisebb csoportokban szekcióüléseket tartottunk, ahol külön foglalkozások keretében a kamaszkori függőségek, az alkohol függőség és az egészségügyi, illetve az addiktológiai intézmények kapcsolata került fókuszba.

 

 

 

Ezeket az interaktív kisebb csoportokban zajló eseményeket Labovszky Tamara szociális munkás, a KEF társelnöke, Kiss Teodóra szakmatámogatási módszertani munkatárs és én vezettük le. Később Gönczy Gábor, a Székesfehérvári Egészégdokk Tinirehab intézmény munkatársa, családterapeuta mutatott rá előadásában, hogy a serdülőkori szerfogyasztás valójában egy tünet, a háttérproblémák felismerése nagy jelentőségű, ha eredményeket akarunk elérni a függőség elleni harcban. A nap utolsó előadásán pedig Dr. Kapitány-Föveny Máté klinikai szakpszichológus, adjunktus beszélt a szenvedélybetegségek kapcsolati hátteréről, arról, hogy a függőség miért egyfajta emberpótlék a kliens számára- számolt be a nap eseményeiről Magvas Zoltán, aki szerint az Addiktológiai szakmai nap minden kétséget kizáróan az utóbbi időszak legjobban sikerült, leghasznosabb szakmai rendezvénye volt, amit a visszajelzések messzemenően igazolnak.  (A program az EFOP-1.5.2-16-2017-00012 Humán szolgáltatások fejlesztése Tapolcán és a környéken, “TSZR-2021 projekt”-Belügyminisztérium és a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet, valamint a Testi-Lelki Egészségfejlesztési Iroda támogatáésval valósult meg). /Töreky L./

 

 

 

 

 

Tartalmas szakmai nap a függőségek elleni küzdelem jegyében

| EFI-LEK, hírek, közélet, oktatás, önkormányzat, szociális szféra |