Végéhez ért hétfőn este a Tapolcai Városszépítő Egyesület “Mi történt egykor? ” című EKF pályázati projektsorozata. Diszel és a Dobó lakótelep után ezúttal a Keleti városrész történetét dolgozták fel az öt megkérdezett ottlakó, évtizedekre visszanyúló személyes élményein keresztül.

 

Hogy miért volt jó a múlt század hetvenes-nyolcvanas éveiben a Dimitrov – ma már Kazinczy – téren lakni? Mert mindannyian fiatalok voltunk – hangzott el szinte mindenki szájából, akik a Tapolcai Városszépítő Egyesület kérésre meséltek a Keleti városrészbe költözésükről, az ott kialakult közösségekről, az önkéntes munkákról, a mindennapi életről, az infrastrukturális ellátottságról, kulturális lehetőségekről.

 

 

 

A három részből álló várostörténeti beszélgetéssorozat utolsó színhelye volt a Kazinczy tér és környéke, amelyről Décseyné Raposa Mária, Székely Jenő, Boczkó Péter, Buzás Gyula és Péni Béla adta át emlékeit azoknak a helyi gimnazistáknak, akik vállalták, hogy segítik gyarapítani a helytörténet anyagát. Ugyanis ezekből a beszélgetésekből hangfelvétel, majd leirat is készül, amely kutatható lesz a jövő helytörténészei számára. A beszélgetéseket ezen felül kamera is rögzítette, amelyből kis összeállítás készült a városi tv operatőre, Mayer Richárd munkájának köszönhetően. Így kapcsolódik össze múlt a jelennel, a mostani fiatal generáció az akkorival – emelte ki dr. Décsey Sándor a TVSZE elnöke, majd hozzátette, hogy igen hasznosnak bizonyult a pályázat, hiszen személyes, élményszerű, ugyanakkor értékes helytörténeti adalékokkal lett gazdagabb Tapolca, amelyhez sok-sok különböző korú önkéntes, többszáz munkaórája járult hozzá. Puskás Ákos a városrész egyik önkormányzati képviselője elismeréssel szólt a kezdeményezésről, amelynek ezen szakaszát maga is várta, hiszen a Keleti városrészben korábban több helyen élt ő maga is, és ma is az egyik Y lakója. Köszönetül az adatközlőknek egy Y házzal díszített bögrét ajándékozott. A projektzárón jelen lévő adatközlők valamennyien igen jó élményként élték meg beszámolóik szerint a fiatalokkal történt beszélgetéseket, amelyek rávilágítottak arra, hogy 40-45 évvel ez előtt fiatal családok és sok-sok gyermek otthona volt a Dimitrov tér és környéke, és bár nem volt olyan fejlett az infrastruktúra mint manapság, az összetartó közösségek ereje feledtetni tudta az esetleges hiányosságokat. Egybehangzóan úgy vélték, hogy a közelmúltunk feltárását érdemes volna folytatni a mostani 40-es, 50-es generáció megkérdezésével. A program a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa pályázat támogatásával, a Mi történt egykor? – Tapolcai városrészek közelmúltja személyes történetekben című, OC-MUV/3-2021/646432 számú projektnek köszönhetően jött létre./km/

 

Az Y-ok világa- Mi történt egykor a hajdani Dimitrov téren?

| hírek, közélet, kultúra |