Tapolca Város Önkormányzata, a hozzátartozók és a Tapolca Kft. Csermák József Rendezvénycsarnok nevében a Dr. Papp Pálról és Csermák Józsefről szóló megemlékezésen koszorúkat helyeztek a Pantheon falnál, ahol a kettejükről elnevezett emlékverseny előtt tisztelegtek az egybegyűltek.

 

1932. február 14-én született Szencen Csermák József olimpiai bajnok kalapácsvető, aki a világon elsőként dobta túl a 60 méteres határt. Ötévesen elvesztette édesapját, nem sokkal később nevelőapját is. A második világháború végén családja – édesanyja és testvére – Tapolcára költözött, ő maga már tizenöt évesen a nemesgulácsi kőfejtő csilléseként dolgozott.

 

Csermák József kultusza élénken él a városban fotó: Mayer

 

A bánya nevezte be 1949-ben a szovjet mintára létrehozott MHK (Munkára, harcra kész) tömegsportmozgalom keretében egy tapolcai versenyre. Itt figyelt fel rá az egykori gerelyhajító Papp Pál orvos, aki úgy gondolta, Csermák testalkata ideális a gerelyhajításhoz vagy a súlylökéshez, ő ösztönözte a sportolásra és segítette pályafutását, dolgozta ki dobótechnikáját. Fiaként szerette és egyengette útját. Csermák 180 cm-es magassága és alig 68 kg-os testsúlya ugyanis messze elmaradt vetélytársaitól, ezért nagyon alacsonyan, szinte guggolva forgott, és csak a dobás pillanatában állt fel. Ezzel mintegy rugózva dobta ki magát, löketet adva a hét és fél kilós, acéldróton függő vasgolyónak, amely a kidobás előtt 300 kilogrammos erővel húzta a karját.

 

Az emlékversennyel egyidőben városunkban koszorúzással tisztelegnek a sportcsillag nagysága előtt fotó: Mayer

 

Eredményei méterről méterre javultak, egycsapásra bekerült a válogatott keretébe is, sőt 1952-ben a bajnokságon második helyen végzett példaképe, Németh Imre mögött. A helsinki olimpia előtti egyetlen nemzetközi versenyén élt a lehetőséggel és 55,85 méteres dobásával kivívta a részvételi jogot a játékokon. A helsinki Olimpiai Stadionban már a selejtezőben érződött, hogy kirobbanó erőben van. Első, 57,20 méteres dobásával megdöntötte Karl Hein 1936-ban felállított 56,49 méteres olimpiai csúcsát, eredményén a második sorozatban 1,25 métert javított, majd a harmadikban a világon elsőként túldobta a 60 méteres álomhatárt, a sportszer 60,34 méterre repült. Az olimpiai- és világcsúccsal természetesen aranyérmet nyert, a második helyen a német Karl Storch zárt (58,18), a bronzérmet Németh Imre (57,74) szerezte meg. Csermák József hosszú betegség után, 2001. január 13-án, 69 éves korában hunyt el.

 

 

A csillag átköltözött, és azóta is ragyogva mutatja az utat minden tapolcai sportolónak. A dr. Papp Pál – Csermák József kalapácsvető emlékversenyt Veszprémben rendezik, ahol minden évben főhajtással tisztelegnek a sportcsillagok nagysága előtt. /hg/

 

Csermák Józsefre és edzőjére Dr. Papp Pálra emlékeztek

| hírek, sport |