Az önkormányzati törvény előírásai alapján, a jelenlévők túlnyomó többsége akaratának megfelelően, egy Diszel városrész jövőbeli önálló községi létét előkészítő bizottság felállítását szavazták meg tegnap, a kora esti órákban a Csobánc Művelődési Házban tartott lakossági fórumon.

 

 

Az esemény jelentőségére való tekintettel, színültig megtelt a közösségi épület a regisztráción is átesett érdelődőkkel. Tóth Bálint, Diszel településrész önkormányzati képviselője ismertette a rendezvény célját, azt, hogy alakuljon meg egy előkészítő bizottság, hogy a jövőben eldönthesse az érintett lakosság, hogy egy Tapolcától független, önálló közigazgatású községben akar-e élni.

 

 

Dr. Iker Viktória jegyző ismerteti a településrész leválásának törvényi kritériumait /fotók:tl/

 

Tóth Bálint úgy indokolt, “többen megkeresték a faluból, hogy nem igazán tudott fejlődni a településrész az elmúlt időben, mi lenne, ha elindulna egy leválási folyamat”. A képviselő a nehézségek ismertetése között kitért arra is, hogy egy közelmúltban lezajlott törvényi változás miatt, a leválásról nem csak diszelieknek, hanem a tapolcai lakosságnak is szavaznia kell a jövőben. Dr. Iker Viktória jegyző ennek a folyamatnak a szabályszerű, törvényes lebonyolításáról tartott közel 20 perces előadást. Az elhangzottak egy hosszadalmas ügyintézési, egyeztetési, engedélyezési menetrendet vetítettek elő, amely összetett, hiszen a törvényalkotó célja az, hogy kizárólag egy szolgáltatási színvonalában, önkormányzatiságában megfelelő minőségű település jöhessen csak létre. – Az előkészítő bizottság feladata lesz, hogy  a választópolgárok számára a kezdeményezésről egy írásos tájékoztatót készítsen, amely tartalmazza az önálló község alakításnak előfeltételeit- hangsúlyozta a törvényi előírások minden részletére rávilágítva a jegyző.

 

 

A lakosság is véleményt formált a fórumon

 

A széksorokból több ismert helyi is hozzászólt a témához. Volt aki úgy gondolta, hogy 15 évvel ezelőtt meglépve még lett volna értelme, de ebben a gazdasági helyzetben, amikor az önkormányzatoktól jelentős forrásokat vonnak el, erősen meggondolandó a kérdés. A hozzászóló szerint az sem látszik, hogy Diszel miből tud majd gazdálkodni, mi folyik majd be a falukasszába és milyen kiadásokkal kell számolni. Volt, aki szerint egy valóban elkötelezett tagokból álló bizottság akár egy éven belül előkészítheti a leválást, de a jelenlegi gazdasági helyzetben bizonytalan, hogy az ország a jövőben képes lesz-e biztosítani azokat a falufejlesztési forrásokat, amiket korábban biztosított. A hozzászóló azzal a javaslattal is élt, hogy a településrész forduljon bizalommal dr. Navracsics Tibor miniszterhez, a térség országgyűlési képviselőjéhez és kérdezze meg őt, hogy miként látja ezt a kérdést, lenne-e értelme, jövője egy önálló Diszelnek.

 

A kézfenntartással az előkészítő bizottság megalakulásának nyitottak utat a résztvevők 

 

Volt aki a tapolcai polgármester és a jegyző személyes véleményére volt kíváncsi. Dobó Zoltán úgy fogalmazott, a diszeliek többségének akaratát támogatja majd, azt szeretné tudni, hogy mi lesz az. Dr. Iker Viktória jegyző hasonló véleményt formált, tehát “a döntés a diszelieké”, majd hozzátette, “a város hivatala minden segítséget megad”  az ügyintézésekhez. Tóth Bálint képviselő lapunk kérdésére elmondta, az önálló községgé váláshoz szükséges előkészítő bizottság innentől már szervezeti értelemben is megalakulhat, utána pedig megkezdődhet az érdemi munka. /Töreky L./

 

A Tapolcáról történő leválásról tartottak gyűlést Diszelben – bizottság is alakul

| hírek, közélet, önkormányzat |