Egy VBEKF program keretében interjúsorozat készült a közelmúltban ismert, a település múltjáról sokat tudó diszeli emberekkel. A sok órányi írásban, hangban – és a pályázatban vállaltakon túl-  videóban is rögzített  interjúsorozatból, Mayer Richárd, a Tapolcai Média operatőre egy rövidre vágott változatot állított össze, amit tegnap mutattak be a Csobánc Művelődési Házban, az érintettek részvételével. A jelenlévők, az interjúalanyok személyes emlékeiket is megosztották Diszel településrésszel, az interjúk elkészítésének folyamatával és a múlt értékeinek megőrzésével, ápolásával  kapcsolatban.

 

 

Amint arról dr. Décsey Sándor a szervező és projektgazda  Tapolcai Városszépítő Egyesület Elnöke a rendezvényt megelőzően szót ejtett, a program a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre, a Mi történt egykor? – Tapolcai városrészek közelmúltja személyes történetekben című, OC-MUV/3-2021/646432 számú projekt keretében.

 

 

 

A helytörténeti témában született ötletre három millió forintot nyert a pályázó TVSZE (Tapolcai Városszépítő Egyesület). –  Arra gondoltunk, hogy Tapolca-Diszel, a Kazinczy tér, tehát a korabeli Dimitrov-tér és a laktanyákhoz kapcsolódó, ma Dobó lakótelep 1945 utáni korszakának feldolgozására leginkább az oral history műfaja lehet alkalmas, amikor azok mesélnek nekünk a múltról, akik átélték, illetve aktív szereplői, alakítói voltak a korabeli történéseknek. Mindenhonnan öt-öt helyi szereplőt kívántunk megszólaltatni, akikkel olyan életút interjút készítettünk, amely az adott településrész történetét tartja fókuszban.

 

 

 

Egy kis csavart is vittünk a történetbe, hiszen batsányis gimnazistákat kértünk fel arra, hogy tegyék fel kérdéseiket a kor szem- és fültanúinak- árulta el  dr. Décsey Sándor a városszépítők elnöke. Tóth Bálint, Diszel önkormányzati képviselője a nem egészen 17 perces riportfilm levetítését követően,  örömét fejezte ki, hogy létrejött a projekt, mint mondta, régen is készítettek interjúkat és képi anyagokat a falu nagy öregjeivel, de ezek sajnos nagy részben megsemmisültek. /tl/

 

A diszeli interjúalanyok és a fiatal “riporterek” dr Décsey Sándorral 

 

Hogy a múlt ne tűnjön el nyomtalanul Diszelben sem

| hírek, közélet, kultúra |