Solymosi Antal újabb mérföldkőhöz érkezett karate pályafutásában, hiszen hosszú, kitartó munkát követően sikeres övvizsgát tett, így fekete övét már három aranycsík ékesíti.

 

Az immár három danos Senseinek nevelőedzője, a szintén három danos Kindl György lelket megérintő gondolatokkal gratulált. „ -3. dan, mit is jelent? Elkötelezettséget! Nekem a karatéban 46 évnyi tapasztalatom van, amiből igen sok telt edzésvezetéssel is, amely révén rálátást kaptam a kezdők gondolataira, céljaira. Ahogy az új tanítványok belépnek a terembe (dojo-ba), legyőzik félelmeiket – „jól meg lesznek verve” -, és látják azt, hogy a fekete öveseket milyen tisztelet övezi, a kezdő is ezt a reményt villantja fel magában.

 

Több évtizedes kitartó munka eredménye a 3. dan megszerzése fotó: Helyszíni

 

Aztán hamar rájön, hogy ez egy elképesztően hosszú út, amit részben saját magának a legyőzésével kell kiköveznie, de így is küszködős, nehéz az előrejutás. Már aki előrejut! A lemorzsolódás nagyon jelentős, hiszen a kyokushin a legnagyobb, legkeményebb elvárásokat fogalmazza meg, várja el követőitől. Hozzávetőlegesen 5.000 kezdőből jut el egy a 3. dan fokozatig, mert ez egy 20-25 éves odaadó munka eredménye, ezt pedig nagyon kevesen vállalják. Napi edzések, tanulás, felkészülés, edzőtáborok – idő, pénz, energia, amiből egyre kevesebb van az embereknek.

 

Solymosi Antalnak nem csupán ellenfeleit kell legyőzni, saját testével és szellemével is folyamatosan meg kell küzdeni fotó: Helyszíni

 

Anti 40 éve lépett erre az útra. Rácsodálkozva arra, hogy a teste milyen feladatokat old meg, ha a belső kényszer, saját magának a legyőzése erre sarkallja. Mert előre lépni azt jelenti, hogy naponta az edzések során lépjük át saját határainkat, azokat a határokat, amiket a félelem és a gyengeség állított. Ahogy ezek a határok leomolnak, úgy ismeri ki saját magát a karatéka egyre jobban. Antiban az akarat úgy nőtt, amit a való életben, gazdasági tevékenységeiben is maximális erőbedobással tudott érvényesíteni, mindent 100 %-an végzett, sok buktatón jutva át, soha nem feladva. Pár éve ért a célegyenesbe, mert a 2. dan követelményeit teljesítve kinyílt a 3. dan ablaka, csalogatóan.

 

A kyokushin karate jelmondata: Soha ne add fel! fotó: Helyszíni

 

Anti ismét elkezdte kikövezni az utat a cél felé, egyre nagyobb és keményebb kövekkel, de haladt, folyamatosan haladt előre. Munkája, edzései olyanok előtt zajlottak, akik a megmérettetésben is bírálói, így segítették, javították, erősítették hitét, hogy sikerülni fog. Sikerült! Hamarosan felkötheted a Sensei címet igazoló 3 aranycsíkos övet. Tudjuk persze, hogy ez nem az út vége, mert edzünk tovább, bennünk már égő betűkkel világít a kyokushin jelmondata: Soha ne add fel! Gratulálok Anti sensei!” – zárta sorait Solymosi Antal nevelőedzője. /hg/

 

Solymosi Antal 3. danos Sensei lett

| hírek, sport |