2021. július közepétől látható működő modellvasút terepasztal a tapolcai vasútállomás várótermében. Éppen egy éve  bensőséges hangulatú ünnepséget szerveztek köré a vasutasok, büszkék voltak az utasok szórakoztatását szolgáló, frissen létrehozott innovációra. A “mozgó kiállítás”  apró szerelvénye egy óránként két percre elindul, igaz, csak üvegfal mögött látható, de így is a tapolcai állomáson várakozók, főleg a gyerekek kedvencévé vált az elmúlt időszakban. Most újra megünnepelték a létrejöttét azok, akik megalkották.

 

2021. júliusában adták át az állomás, akkor még új és az országban úttörőnek számító látványosságát. A fotón balról Lukács György, Dobó Zoltán polgármester és Kocsor Szabolcs, a kiállítás ötletgazdája és egyik létrehozója. /Fotók:tl/

 

Pontosan egy évvel ezelőtt, a  hivatalos átadó ünnepségen még Lukács György, a MÁV Zrt. szombathelyi területi igazgatója is örömének adott hangot, hogy létrejött a különleges tárlat, méltatta és a folytatásra bíztatta annak létrehozóit. A megígért folytatás pedig nem maradt el, hiszen Kocsor Szabolcs, a helyi vasútmodell  és vasutas ereklye kiállítás ötletgazdája és motorja örömmel számolt be róla, hogy nemes felajánlásoknak köszönhetően tovább fejlődött a tárlat, újabb gyönyörű és különleges modellekkel gazdagodtak a napokban.

 

 

 

Elmondta, Németországból a nemesgulácsi HE-PA Hungary Plast Kft. támogatásával és közvetítésével szeptemberig egy kisebb, de gyönyörű  német terepasztalt tudtak kiállítani, de a franciaországi kötődésű Rácz János gyűjtő is néhány hónapra kölcsönadta csodálatos, rendkívül ritka gőzmozdony makettjeit.

 

 

Az egy éves évfordulóra szervezett szerény ünnepségen részt vett Mórocz György, aki hosszú évek óta vasútmodellezik  ( a villanyvasút és édesapja révén az M61-008-as NOHAB mozdony szerelmese)  és maga is több tárgyi felajánlással járult hozzá az állomás vasúti terepasztala színvonalának emeléséhez. Szerinte, a vasútmodellek látványa elvarázsolja a gyerekeket és ha közülük néhányat később a vasút, a vasutas pálya közelébe csábít ez a világ, már elérte egyik kevésbé emlegetett célját a tapolcai állomás büszkesége. /Töreky László/

 

Vasútfejlesztés kicsiben – egy éves a tapolcai állomás kiállítása

| gazdaság, hírek, közélet, kultúra |