Ajkai, alsóörsi, balatonfüredi, cseszneki, devecseri és herendi amatőr alkotókat, alkotó egyesületeket látott vendégül, szervezett számukra közös kiállítást és díjazott a szervező Tamási Áron Művelődési Központ. A képzőművészkör éléről idén visszavonult Tihanyiné Bálint Zsuzsanna ötletgazda, szervező nevével szervesen összeforrt, immár  10 éves fennállását ünneplő “Ablakaink” 2022-ben az enteriőr, a csendélet és a szerelem-szeretet, az egymáshoz tartozás, törődés témáiban várta a T. Szabó László képzőművész és Hegyeshalmi László festő, grafikus által bírált pályaműveket. A kiállítás  idei Nívó díját Fejes Sándornak, a Balatonfüredi Múzsa Közhasznú Egyesület tagjának ítélte a zsűri. 

 

 

A művelődési ház színháztermében helyet foglaló Veszprém megyei alkotókat, köztük az Ajkai Képzőművészeti Egyesület, a Veszprémfajsz- Nyitott Műhely Alkotó és Baráti Kör, a Balatonfüredi Múzsák Közhasznú Egyesület, a Cseszneki Alkotó Társaság, továbbá  Devecser Képzőművészeti Alkotókör és a Herendi Vizuális Műhely alkotóit és közönséget  Barczáné Tóth Boglárka, a TÁMK vezetője köszöntötte. Elmondta, a nagy múltú közös kiállításra és díjátadó ünnepségre idén 7 alkotókör, 50 amatőr művésze 90 alkotást hozott el Tapolcára.

 

A tapolcai Horváth Sándorné Éva festményét is díjazta a zsűri

 

A kiállító amatőr művészeknek járó oklevelek ünnepélyes átadását megelőzően, Tapolca polgármestere méltatta a rendezvényt és az alkotókat.

 

Barczáné Tóth Boglárka intézményvezető és Dobó Zoltán polgármester az Ablakaink idei Nívó díjasával, Fejes Sándorral a díjátadón

 

Dobó Zoltán a művészet, az alkotás szerepéről, a tehetség kibontakoztatásának fontosságáról fogalmazott meg gondolatokat, majd köszönetet mondott mindazoknak, akik alkotásaikkal Tapolcán és a megye egyéb településein azon munkálkodnak, “hogy esztétikai értéket hozzanak létre, elgondolkoztassanak és olyan tudati állapotba segítsenek, amely az alkotó és befogadó lelki, szellemi épülésére egyaránt szolgál”.

 

Tihanyiné Bálint Zsuzsanna: “Célom maradéktalanul beteljesült…”

 

A jelenlévőkhöz szólt Tihanyiné Bálint Zsuzsanna, a vendéglátó Tapolca Városi Képzőművész Kör alapítója, idén visszavonult vezetője, az Ablakaink kiállításokat életre hívója is. A művész pedagógus hangsúlyozta, 2013-ban azért hozta létre a tárlat-sorozatot, hogy a közös kiállítások alkalmával kapcsolatok, barátságok szövődjenek a legnemesebb emberi érzelem, a szeretet talaján.  Célom maradéktalanul beteljesült- hangsúlyozta, majd Az Alkotásról- című versét ajándékozva a hallgatóságnak, a köszönet és megbecsülés hangján átadta az Ablakaink kiállítások jövőbeli életben tartásának feladatát  Barczáné Tóth Boglárkának és csapatának. Nem maradt el a legjobbnak ítélt pályaművek díjazása sem. 2022-ben az ajkai Németh Ferenc, az alsóörsi  Németh András, a balatonfüredi Beszédes Andrea, a cseszneki Rónaszéki Zoltán, a devecseri Ványa Magdolna, a herendi Fogl Ildikó és a tapolcai kör oszlopos tagja, Horváth Sándorné Éva vehette át a zsűri által legjobbnak ítélt alkotásokért járó elismerést.

 

Fejes Sándor: Ablak

 

Az Ablakaink kiállítás  idei Nívó díját Fejes Sándornak, a Balatonfüredi Múzsa Közhasznú Egyesület tagjának ítélte a zsűri. Az indoklás szerint, az alkotó Ablak című képe egyszerre jeleníti meg a kint és a bent világát, egy bravúrosan kivitelezett festmény, hitelesen és meggyőzően szól a bezártságról, amely mindannyiunkat érintett a pandémia idején. A művészeti esemény a TÁMK aulában folytatódott, ahol Sajcz Gábor harmonika muzsikája, illetve egy pohár jó bor, vagy frissítő mellett folytatott beszélgetés mellett tekinthették meg egymás alkotásait közvetlen közelről is a jelenlévő amatőr művészek és művészetkedvelők. /Töreky László/

 

 

Jubilált az Ablakaink- együtt állított ki és ünnepelt hét képzőművészkör Tapolcán

| hírek, közélet, kultúra |