A vádlottat, egy korábban már büntetett férfit, két év tíz hónap börtönre ítélték zsarolás miatt.

 

 

A tapolcai Zs. J.-t évekkel ezelőtt ittas vezetésért és cserbenhagyásért ítélték el felfüggesztett szabadságvesztésre, később kábítószer birtoklása miatt indult ellene eljárás. Ilyen előzmények után a 34 éves férfi 2018 februárjában 100 ezer forintot kért kölcsön ismerősétől. Biztosítékul odaadta neki az aranyóráját. Egy hónappal később ismét felkereste az illetőt avval, hogy eladjon neki 50 ezer forintért egy LCD-tévét. Az üzlet megköttetett.

A történet akkor fordult át krimibe, amikor napokkal később, március 9-én a vádlott több fenyegető üzenetet küldött Messengeren, amiknek az volt a lényege, hogy ismerőse adja vissza az aranyórát és a tévét vasárnapig. Egyebek között ezt írta:” Ide a dolgaimat! A szemem elé ne kerülj, mert isten az atyám, kiontom a véred! ” A sértett erre provokatív választ adott: „Gyere, várlak, te alkoholista! Lemegyünk is kitépjük a beled!” A vádlott erre emelte a tétet: ”Amikor nem számítasz rá, benne égsz a putridban!” „Fejbe lövöldözlek titeket a nyílt utcán!” „Meg fogsz dögleni, te kutya!” Még ezen a napon a sértett beült Mercedes tehergépkocsijába, s vádlott házához hajtott, aki nem jött ki az otthonából, hogy személyesen megbeszéljék az addig történteket. Már indult haza, amikor „üzlettársa” visszahívta a házához. Zs. J. kiállt az autó elé, majd a lehúzott ablakon keresztül ráfogott egy gáz- riasztófegyvert a sértettre, mondván, fejbe lövi. A másik kezében kést szorongatott… Közölte a megfélemlített férfivel, hogy vasárnapig nyitva hagyja az autóját, tegye bele az órát és a tévét. Különben megöli. A zavartan viselkedő, kábítószer hatása alatt álló vádlott folyamatosan fenyegetőzött a fegyverrel, amelyet aztán kihúzott a kocsiból. Ezt kihasználta ismerőse, gyorsan gázt adott, s elhajtott a háztól.

A Veszprémi Járásbíróságon három év négy hónap börtönre ítélték Zs. J.-t súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntettének kísérte miatt. Kötelezték a 126 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére. A vádlott fellebbezett, az ügy a Veszprémi Törvényszék elé került. Ott enyhítettek a szabadságvesztés idején: a férfinek két év tíz hónapot kell jogerősen rács mögött töltenie.

m. a.

 

Halálosan megfenyegette a jótevőjét, aki pénzt adott neki kölcsön…

| hírek, igazságszolgálatatás, közélet, rendőrség |