2024/11/22

Jó előadásokban és jó hangulatban sem volt hiány a tapolcai múzeumi éjszakán

Június 25-én az ország múzeumai a tartalmas és kulturált szórakozásra vágyó közönség kegyeit keresték a Múzeumok Éjszakája elnevezésű országos rendezvényhez csatlakozva

Június 25-én Magyarország fővárosi és vidéki múzeumai egyaránt a tartalmas és kulturált szórakozásra vágyó közönség kegyeit keresték a Múzeumok Éjszakája elnevezésű országos rendezvényhez csatlakozva. Tapolcán biztosan teljesült a cél, ráadásul a tartalom a  jó hangulattal végig kéz a kézben járt.

 

Az ingyenes egész estés tárlatlátogatás mellé idén rendkívül gazdag és nem mellékesen szellemes programokat sorakoztatott fel a Wass Albert Könyvtár és Múzeum. A korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is a kicsi, de árnyas és rendkívül hangulatos múzeumkertben zajlottak az események.

 

Az óra egyik súlyos műtárgya, a „sólyomtolldarab”. Tartja: Hangodi László főmuzeológus

 

Décsey Sándor igazgató köszöntőjét követően, tíznél is több, érdekesebbnél érdekesebb előadás repítette vissza a múltba a szépszámú érdeklődőt. A témák változatosak voltak, hiszen Győrffy Villám Andrásék történelmi visszatekintésbe ágyazott solymász bemutatója mellé, olyan előadások társultak, mint az „Óra műtárgya” sorozat, amelyben elsőként Hangodi László osztotta meg a múzeumi „sólyomtolldarabról” és „fába nőtt puskáról” szóló, harcászati, régészeti tudásban, de humorban is megcsillanó történeteit.

 

A solymászat ősi szenvedélye testközelben a múzeumok éjszakáján

 

De mik is azok a habarczok? Elárulja:  Szilaj Rezső

 

A Habarczok és ázalagok  titokzatos című előadás Szilaj Rezső tanár úr nevéhez kötődött, aki egy régi, megsárgult, ugyanakkor  gazdagon illusztrált természettudományos tabló lapjai kapcsán rántotta le a leplet a múltban különleges neveken illetett élővilág csodáiról. Tapolca díszzászlóiról, azok történetéről, jellegzetésségeiről dr. Décsey Sándor osztotta meg ismereteit.

 

Mészáros Zsuzsanna és a 16.század kedvelt ételízesítői

 

Mészáros Zsuzsannát Gyula vezér Lovasbirodalmából ismerik a legtöbben, ahol, mint kiderült az állattartás és a füstölt húsok mellett, a régi fűszernövények, a 16.század  hagyományos ételeinek előállításhoz szükséges alapanyagok is megteremnek. Zsuzsától minden fontosat megtudhattak azok, akiket érdekel, hogy őseink ételeit miként állíthatjuk elő ma is. Ha Tapolca, akkor a borászat témája sem maradhatott ki az előadások közül, de Tóth Bálintnak, a hagyományos borkészítés érdekességeit felmutató előadásával még nem ért véget a program, hiszen később még elemlámpás múzeumi raktárlátogatás, Szilaj Rezső elektromozógép bemutatója, kurátori tárlatvezetés is várta a látottakkal, hallottakkal kifejezetten elégedettnek tűnő közönséget. /Töreky L./

 

 

Vélemények összegzése
Nincsenek hozzászólások

Sajnáljuk, a hozzászólási lehetőség jelenleg zárva van.