Réwész Dávidnak, a Plecotus Barlangkutató Csoport tagjának Tapolca alatt készült barlangfotóiból nyílt kiállítás a Tamási Áron Művelődési Központ aulájában “Csodálatos barlangjaink” címmel tegnap.  

 

A mostantól  két hétig  látható tárlatot a barlangász személyesen nyitotta meg, köszönetet mondott a kiállítás létrejöttét támogató intézményeknek, köztük a város önkormányzatának és TÁMK vezetőjének, munkatársainak.

 

 

 

Elmondta, a túlnyomó többségében a kiterjedt Tapolca alatti barlangrendszerekben készült képeket azért készítette, hogy azok is megismerhessék ezt a gyönyörű, természeti képződményekben gazdag világot, akiknek erre nincs lehetőségük. Ugyanakkor kérte a jelenlévőket, hogy ne a kritikus szemével nézzék a kiállított képeket, hiszen ezek nem professzionalista fotós munkák. Réwész Dávid hozzátette, ezernyi fényképet készített az elmúlt két-három évben Tapolca, valamint kisebb részben a Keszthelyi-hegység alatt, ezekből válogatta össze a kiállítás anyagát. A fotók készítője később a szépszámú jelenlévő rendelkezésére állt és válaszolt a látottakkal kapcsolatos kérdésekre.

 

 

 

A tapolcai barlangásztól megtudtuk, már gyermekkorában megismerkedett a barlangok világával, élete során többször abbahagyta, majd újrakezdte a kedvelt hobbit, néhány éve intenzíven részt vesz a helyi barlangkutatók munkájában. Egy közelmúltban vele készült interjúban pedig azt mondta, hogy sok idegen és helyi lakós is  úgy ismeri a várost, hogy Tapolca a barlangok városa, de a valóság azt tükrözi, hogy valójában a legtöbben nem foglalkoznak a barlangokkal, gyakran a létezésükről sem tudnak. A  Tavasbarlangot és a “kórházbarlangot” még úgy-ahogy ismerik az emberek, de ott van a Berger Károly-barlang, amely az említettekkel együtt Magyarország 4. legnagyobb barlangrendszerét képezi, illetve itt vannak hazánk legnagyobb barlangi tavai is- hozott példákat korábban a tapolcai barlangrendszer jelentőségére Réwész Dávid. A Csodálatos Barlangjaink című kiállítás, amelynek hangulati aláfestését Farkas Mihály gitárjátéka biztosította a megnyitón,  június 21-ig látogatható a TÁMK-ban. /Töreky L./

 

 

 

 

Réwész Dávid megmutatja nekünk, amit csak kevesek láthatnak

| hírek |