Kölcsey Virág kicsi gyermekkora óta lovagol és a Batsányi János Gimnázium 10. osztályos tanulója nemrégiben aranyérmet szerzett a Budapesten rendezett, fedett pályás díjugrató bajnokságon, melynek a Nemzeti Lovarda adott otthont.

 

A négynapos versenyen, 100 cm-en Kölcsey Virág és Can’t Stop VH Scheefkasteel Z nevű lova mutatta be a leggyorsabb hibátlan kört, ezzel sikerült megszerezni az első helyet. Virág óvodás volt amikor megismerkedett a lovakkal. Majd később részt vett lovastáborokban is, ott ült először lovon. A díjugratást a nemesgulácsi lovardában tanulta meg, Mráz Tamástól, az edzőjétől. Ő a mai napig edzi és készíti fel a versenyekre.

 

Kölcsey Virág és lova folyamatos edzésben van, jól megértik egymást fotó: helyszíni

 

Elmondása szerint, azért ezt a sportot választotta, mert mindig is tudta, hogy a ló és a lovasa között különleges kapcsolat alakulhat ki. Ez akkor vált teljessé benne, amikor ő maga is gazdája lett egynek. Nagy önbizalmat adott számára és megtanította az állatok iránti felelősségteljes életre. A lovaglás rendkívül élménydús tevékenység számára, amely a test összes izmát megmozgatja, a lovas lelkére is hat, és folyamatos koncentrációt igényel. Sokkal különlegesebb sport mint a többi, hiszen itt a sporttárs nem egy eszköz, egy élettelen tárgy, hanem egy fél tonnás, saját gondolatokkal rendelkező élőlény.

 

Tóth Csenge, Kölcsey Virág és Mráz Tamás edző fotó: helyszíni

 

Sokszor nem egyszerű feladat megértetni magát a lóval. A türelem elengedhetetlenül fontos az összehangolt munkához ló és lovas között. A lovasnak meg kell tanulnia türelmesnek lenni, mialatt megpróbálja befolyásolni a lovat, hiszen a ló is saját gondolatvilággal rendelkezik. Egy héten hatszor lovagol, mert egy napot pihen a lova, Can’t Stop. Egy héten kétszer-háromszor ugrik, a többi napon síkon lovagol. Folyamatosan készülnek a versenyekre, edzésben van ő is és a lova is. Télen fedett pályán rendeznek díjugrató versenyeket, a többi időszakban pedig szabadtéri pályán. Az idei évben a tervei között szerepel, hogy részt vegyen a két fordulós Championátuson.

 

Kitartóan edzenek, készülnek a versenyekre fotó: helyszíni

 

Legszebb emlékként az első díjugrató versenye élménye él benne, ahol az első pályáján első helyezést ért el. Az eddig elért eredményei közül a Veszprém megyei díjugrató bajnokságon mutatott teljesítményére a legbüszkébb, ahol kezdő lovas kategóriában bajnok lett. /hg/

 

Kölcsey Virág aranyérmet szerzett a Nemzeti Lovardában

| hírek, sport |