Idén is kék lufikat helyeznek el városszerte az Autizmus Világnapja alkalmából Az én világom-Tapolca, a Tapolca és környéki autista gyermekekért egyesület tagjai a világnap előtti napon, április 1-én, pénteken. A lufik mellett egy-egy autizmusról szóló üzenet segíti majd az autizmus és az autizmussal élők megértését- tudtuk meg Dalmai Melinda gyógypedagógustól, a szervező egyesület alelnökétől.

 

 

2007.december 18-án, az ENSZ 62/139-es határozata jelölte ki április 2-át az Autizmus Világnapjának azzal a céllal, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmusra, az autizmus spektrumzavarra. Az ENSZ-határozat kéri a tagállamokat, hogy tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy az autizmust minél szélesebb körben megismerjék a társadalmaikban – olvasható az Autisták Országos Szövetségének honlapján, ahol az autizmus legfőbb jellegzetességeit is ismertetik:

” Az autizmus olyan állapot vagy másképpen fogyatékosság, mely eltérő fejlődéshez vezet. Az autizmus spektrumzavar kifejezésben a spektrum szó arra utal, hogy az autizmusnak számtalan megjelenési formája van.

Az autizmussal élő személyek agya másképpen dolgozza fel a külvilágból érkező hatásokat, mint másoké. Ez az eltérő fejlődés az oka annak, hogy érzékszerveik sokszor túlságosan kifinomultak, vagy éppen ellenkezőleg: nem elég érzékenyek, hogy befogadják a környezet ingereit. Ez az eltérő működés ráadásul megnehezíti a társas kapcsolataikat is. Egy autista embernek problémát jelent megérteni a közösség írott és íratlan szabályait, nehezen olvasnak gesztusokból, mimikából és gyakran nem értik a hasonlatokat, szófordulatokat. Az autizmus pontos oka még nem ismert, de szakemberek szerint a problémát genetikai és környezeti hatások együttes kombinációja okozza.

A tudomány pillanatnyi állása szerint nem gyógyítható, létezik azonban sokféle fejlesztési mód, amivel az autista emberek élete megkönnyíthető, képességeik pedig fejleszthetőek. Minden századik emberből egy autizmus spektrum zavarban érintett. Ma, Magyarországon közel 160.000 autista személy él.” /tl/

 

 

 Kék lufik és üzenetek, hogy megismerhessük az autizmust

| egészségügy, hírek, közélet, szociális szféra |