A pályázat egészét összefoglaló és értékelő ünnepélyes záróeseménnyel került pont a 2017-es év őszén elindult Közösen Tapolcáért Helyi Közösség TOP-7.1.1-16-2016-00014 azonosítószámú, összességében 250 milliós projekt végére. ( A gyakorlatban a március végi záródátum technikai okokból három hónappal meghosszabbodik.) A helyi elbírálású pályázatoknak (CLLD) köszönhetően nem csak kulturális-, szórakoztató-, egészség- és kompetenciafejlesztő programok sokasága valósulhatott meg, de megújult és megszépült több közösségi épület, illetve szabadtéri közösségi hely is az elmúlt időszakban, köztük a záróeseménynek impozáns helyszínt biztosító diszeli Csobánc Művelődési Ház is.

 

Dobó Zoltán: A pályázat számos olyan programot és fejlesztést eredményezett, amelyre önerőből nem biztos hogy lehetőség nyílt volna

 

Megtudtuk, az elnyert pályázat teljes forrásösszege 251 millió forint volt, amelyből infrastrukturális fejlesztére 167 millió forintot fordíthattak. Egyéb programokra mintegy 83 millió forintot biztosított a keret, a pályázatokat koordináló akciócsoport működéséhez 38 milliót biztosított a pályázat.

 

A megjelentekhez elsőként Dobó Zoltán polgármester szólt, aki a köszönetét fejezte ki a helyi pályázóknak, a kivitelezőknek és a pályázatok koordinálásban, megvalósításban résztvevő partnereknek, munkatársaknak egyaránt. Hangsúlyozta, a Közösen Tapolcáért projekt olyan igények megvalósítását tette lehetővé, amelyre a város szinte biztos, hogy önmagában nem vállalkozhatott volna.

 

 

A CLLD pályázat lényegéről, illetve az elnyerésétől a megvalósításig eltelt utat Benács Lajos, a projektgazda Tapolcai Városszépítő Egyesület korábbi elnöke ismertette, majd Dr. Décsey Sándor, a Wass Albert Könyvár és Múzeum igazgatója számolt be az intézményt érintő, támogatással megvalósult fejlesztésekről, kulturális programokról. A városi könyvtár kulturális és hagyományőrző rendezvényekre és a gyermekkönyvtári részleg igényes átalakítására is jelentős pénzösszegekhez jutott a helyi elbírálású pályázatnak köszönhetően.

 

Többek között netes tanfolyam, kommunikációs képzés, élményalapú programozás is szerepelt a projektelemek között

 

Parapatics Tamás, az önkormányzat városfejlesztési irodájának vezetője az előzmények ismertetésével kezdte beszámolóját. Elmondta, 2016 májusában Balatonfüreden hallott arról, hogy a közeljövőben megjelenik a pályázati felhívás. – Nagyon gyorsan meg kellett alakítani a helyi akciócsoportot, helyi közösségfejlesztési stratégiát kellett alkotni, elfogadni és benyújtani a pályázatot, amelyek sikeréhez külső szakmai segítséget is kapott a városfejlesztési iroda…. Puskás Ákos alpolgármester lapunk kérdésére elmondta, a CLLD-s pályázatok egyéb pályázatoktól eltérően arra adtak lehetőséget, hogy a város különböző közösségei maguk fogalmazhassák meg igényeiket és az igények elbírálása is helyben történjen. Az épített és szabadtéri terek infrastrukturális fejlesztései projektterület tette lehetővé a könyvtár, a diszeli Csobánc művelődési ház, a Dobó lakótelepi játszótér és kondipark, továbbá a városi sporttelep centerpályájának fejlesztését és megújulását, de a IX. Tapolcai Pisztráng- és Borfesztivált, illetve számos koncert, sportprogram, színházi produkció, várostörténeti beszélgetéssorozat, felnőtt és ifjúsági kompetenciafejlesztő-, képző és szemléletformáló program létrejöttét is. Az Ünnepélyes záróesemény a projektről szóló, a Tapolcai Média által készített összefoglaló kisfilm vetítésével és közös ebéddel zárult Tapolca- Diszelben. /Töreky L./

 

Helyben elbírált pályázatok sikere-lezárult a CLLD projekt

| hírek, közélet, önkormányzat |