Vidosa Lászlóné a Batsányi János általános iskola nyugalmazott igazgatója Gyermekmosoly címmel megjelent iskolatörténeti művét mutatta be nagy érdeklődés mellett a Tamási Áron Művelődési Központ 2. emeleti konferenciatermében szombaton.

 

 

Barátai már régóta biztatták, hogy írja meg iskolája történetét, ám a terv csak a közelmúltban, az elmúlt év telének pandémiás időszakában válhatott valóra. – Amikor mindentől és mindenkitől távol éltem, még a drága unokáimat sem láthattam, akkor érlelődött meg bennem az elhatározás, hogy kellene valami maradandót alkotni- árulta el elsőként Tapolcai Média érdeklődésére, később a könyvbemutató közönsége előtt is nyugalmazott pedagógus.

 

 

Varga Károly, az iskola szülői munkaközösségének örökös elnöke ebben az időszakban digitalizálta intézményünk régi videó kazettáit és ezek kapcsán nagyon sok emlék került felszínre. Hangodi László történész, főmuzeológus pedig éppen 30. kötetének megjelentetését tervezte, amely a Kossuth utca 15-ben működő régi iskola (ma idősek otthona)  történetét dolgozta fel.  Ennek a helytörténeti munkának a konzulense lehettem, tehát akkortájt minőségi munka pezsgett körülöttem. Konzultáltam Baksa Júlia igazgató-helyettessel is,  ő és néhány kolléga, köztük Csank Péterné, Antal Lászlóné, Viasz Éva és Sebestyén Sándor támogatásával, segítségével születhetett meg a Gyermekmosoly. Nagyon jó érzés volt eközben vissza-visszajárni az iskolába és újra együtt dolgozni a hajdani munkatársakkal – hangsúlyozta a szerző.

 

 

 

Miért is lett Gyermekmosoly a könyv címe? A címzetes igazgató  szerint, a pedagógusok arcához általában hozzátartozik a mosoly, hiszen a gyermek mosolyát egy felnőtt,  szülő, vagy a pedagógus mosolya  indíthatja el és ennél nincs nagyobb kincs az életben. Vidosa Lászlóné kötetében 25 tanév nyolc évfolyamának,  2-3 osztályának történetét, közel 12600 gyermek általános iskolai krónikáját dolgozta fel sok-sok érdekes történettel, korabeli fotókkal, újságcikkekkel, tablóképekkel gazdagon illusztrálva.

 

 

 

 

 

A könyvbemutatón pedagógusok, tanítványok, számos intézményvezető és  önkormányzati képviselő mellett, jelen volt Dobó Zoltán polgármester is, aki a város nevében, de a 4-es számú általános iskola hajdani diákjaiként is köszönetet mondott azért az állhatatos munkáért, amely az  iskolatörténeti mű megjelenését megelőzte. Megtudtuk, a művet magánkiadásban, mindössze 200 példányban nyomtatták ki, a városi könyvtár és múzeum értelemszerűen tart majd belőle, a megmaradt példányok várhatóan a Fő téri könyvesboltban lesznek elérhetők az olvasóközönség számára.  /Töreky László/

 

 

“A gyermekek mosolyát mindig a szülők, a pedagógusok mosolya indítja el” – Gyermekmosoly címmel írt könyvet iskolájáról az igazgatónő

| hírek, közélet, kultúra, oktatás |