Tapolca 56-os emlékhelyein helyeztek el koszorúkat az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulójára szervezett emlékséta résztvevői október 23-án, szombaton délelőtt.  Este hat órától pedig élőben közvetített színházi előadással tisztelgett a város a szabadságharc hősei előtt  Mi volt 1956, barátom? címmel.

 

 

Dr. Iker Viktória jegyző és Dobó Zoltán polgármester a tapolcai önkormányzatot képviselve koszorúzott. A város koszorúját Cseh Balázs katonai hagyományőrző helyezi el az 56-os hősök bazalt emlékoszlopánál /fotók:tl/

 

 

A csendes megemlékezés a temető melletti katonai emlékparkban, az 56-os hősök bazalt emlékoszlopának megkoszorúzásával kezdődött. Később Tóth István helyi áldozat sírjánál hajtottak fejet az önkormányzat, a helyi pártok, civil szervezetek, hagyományőrző egyesületek képviselői. Koszorúkat helyeztek el a résztvevők a földhivatal épületének falán lévő emléktáblánál is, amely a Tapolcai Járási Forradalmi Tanács börtönbüntetésre ítélt tagjainak, Gucsi István őrnagy, elnök, Halász János, Kazal Gábor, Kopacz Károly, Laczay András és Vollmuth Frigyes neveit őrzi. Az 56-os emlékséta következő állomása a kórház hajdani szülészetének épülete volt, ahol a 22 évesen, a helyi harcokban életét vesztett Gál György honvéd emléktáblájánál rótta le tiszteletét a város. Az emlékséta az alsó tóparton ért véget, a megemlékezők a Pantheon falon elhelyezett, az 1956-os Tapolca Nagyközségi Forradalmi Nemzeti Tanács elnökének, Dr. Hillinger Jánosnak az emléktáblájánál koszorúztak.

 

Frang István és Ifjú Zalán, a nagypapa és az unoka beszélgetése adta a műsor keretét

 

A Wass Albert Könyvtár és Múzeum szervezésében, Bertalan Csaba rendezte azt az előadást, amelyet este hat órától mutattak be a Tamási Áron Művelődési Központ színháztermében. (Az ünnepi előadás a TOP-7.1.1- 16-H-ESZA- 2019-00757 azonosítószámú pályázat keretében valósulhatott meg).  Papa, mi volt 1956-ban? – hangzott el az unoka (Ifjú Zalán) kérdése a nagypapához (Frang István). E gyermeki kérdés köré épült fel az 56-os hősök tiszteletére készült, Mi volt 1956, barátom? című  irodalmi-zenés műsor.

 

Szabó Zsolt, Horváth Péter és Csillag Róbert 

 

Balikó Laura és Lamport Gusztáv 

 

A  válasz tapolcai előadók által, versekben, drámai költeményekben, szépen hangszerelt, fülbemászó dallamú,  kitűnő hangminőségben előadott rock dalokban, balladákban és gyönyörű néptánc alapú tánckoreográfiákban öltött testet. Az előadók mögött, a nagyméretű  vetítővásznon,  nagyrészt korabeli fekete-fehér fotókon  a hősies, bátor kiállás, a szabadságért vívott harc jelentős és névtelen alakjai, az orosz tankok általi megtorlás korabeli képi dokumentumai, illetve kreatív animációk jelentek meg. Az egymás követően, vagy éppen párhuzamosan  elhangzó  dalok és versek egymásra hatása, együtt a kiemelkedő előadó teljesítményekkel egy kivételesen hatásos és megható, de legfőképpen 56 hőseihez méltó művészi teljesítményt ajándékozott a közönségnek.

 

Májer Edit és Nagy Imre 

 

Az előadók és a közönség tapsa Bertalan Csabának, a műsor rendezőjének is szólt

 

Az ünnephez méltó, színvonalas előadás elismeréséül nagy tapsot kapott Bertalan Csaba, Bányai Barbara, Havasi Gábor, Kovács Melinda, Sárközi Vivien, Szabóné Korponai Kitti, Ifjú Zalán, Frang István és a Bán László vezette Batsányi Táncegyüttes tagjai, továbbá a háttérképeket összeállító Vercz Róbert.  A zenészek, énekesek:  Lamport Gusztáv (billentyű), Balikó Laura (Román Iván a felkészítője), Nagy Imre (ének), Májer Edit (fuvola-ének), Szabó Zsolt (basszusgitár), Horváth Péter (szólógitár), Csillag Róbert (ütőhangszerek) és  Horváth Ferenc (zenekarvezető) is joggal érdemelték ki a közönség hosszantartó tapssal kifejezett szeretetét, elismerését. (Az előadást a Tapolcai Média munkatársai rögzítették és feltöltötték a Tapolcai Média  facebook oldalra, ott jelenleg is megtekinthető) /Töreky László/

 

 

Koszorúzások, majd élőben közvetített zenés irodalmi műsor 1956 hősei tiszteletére

| hírek, kultúra, önkormányzat |