Lakossági fórumot tartottak kedden késő délután Tapolca-Diszel közelmúltban megújult közösségi házában. Az eseményen számos problémát jeleztek a diszeliek: a kultúrházi szolgáltatások helyieknek járó kedvezményei, a hozzátartozók hiányában gazos, elhanyagolt sírok gondozása, a temető és ravatalozó körüli kérdések, a buszmegállók állapota, a távolsági buszok gyorshajtása, a külterületi utak állapota, csapadékvíz-áteresz problémák, az idei közterületi fűnyírás, a szüreti felvonulás körüli bonyodalmak, az “állítólag megszűnő helyi buszjáratok”  és a Diszeli Kúria héten zajló, éjszakába nyúló programjainak zavaró hangereje került szóba egyebek mellett.

 

A felmerült kérdésekre és panaszokra Dobó Zoltán polgármester, Tóth Bálint a városrész önkormányzati képviselője és Rédli Károly a Csobánc Művelődési Házat  is üzemeltető Tapolca Kft. ügyvezetője reagált. A problémák egy részének orvoslására ígéretet tettek, más panaszok esetén segítséget ígértek, tanácsot adtak, vagy éppen egyéb, a témában illetékes szervekhez, hivatalokhoz irányították az érintetteket.

 

Tóth Bálint képviselő és Dobó Zoltán polgármester /fotók:tl/

 

Nagy volt az érdeklődés a diszeli lakossági fórumon

 

Többen azt sérelmezték, hogy a nemrégiben megújult kultúrház már nem a helyben élőket szolgálja és nem olyan könnyen hozzáférhető, mint korábban, illetve nem járnak külön kedvezmények a városrész lakóinak. Dobó Zoltán szerint a panaszok nem megalapozottak, hiszen a felújított épületnek “csak  a minősége változott, a helyiek kedvezményei és hozzáférése viszont nem”. Hozzátette, a tapolcaiaknak és a diszelieknek egyaránt járó kedvezmények, illetve a Tapolca Kártya további plusz kedvezményei a városlakók és a diszeli városrész lakosságát egyformán szolgálják.  – Nincs és nem is lehet megkülönböztetés, ahogy például a diszeliek is ugyanakkora kedvezményre jogosultak a tapolcai strandon, mint a városban élők-fogalmazott a polgármester. Továbbra is érvényes, hogy a magánjellegű rendezvényekért (esküvő, tor, születésnapi parti stb)  kedvezményes terembérletet kell fizetni, a helyi közösségi események esetében pedig ingyenesen használhatók a helyiségek. A különféle, például jóga és egyéb szervezett programokra pedig méltányos, mindössze 1000 forintos óradíjon bérelhető ki az intézmény- oszlatta el a félreértéseket Dobó Zoltán, majd Rédli Károly is. Az “állítólag megszűnnek a helyi buszjáratok” felvetésre pedig azt válaszolta a polgármester, hogy amíg a város anyagilag megteheti, addig előteremti rá a 70-100 millió forintot, nincs tervben a buszjáratok megszüntetése.

 

Rédli Károly: A korábbiaknál színesebb és minőségibb szüreti felvonulást tervezünk Diszelben

 

Rédli Károly egy kérdésre adott válaszában azt mondta, hogy idén, amennyiben a járványhelyzet megengedi, megtartják a szüreti felvonulást és azon igyekeznek, hogy az a  korábbiaknál is színesebb és minőségibb legyen. A belterületen közlekedő távolsági buszok gyorshajtására, szabálytalan parkolásokat érintő panaszokra azt válaszolta Dobó Zoltán, hogy az a rendőrség hatáskörébe tartozik, őket kell tájékoztatni ha ilyenek történnek.

 

Dobó Zoltán: A kitüntetések adományozásnak előfeltétele nem az, hogy ki él a Dobó lakótelepen, a Kazinczy téren, vagy Tapolca-Diszelben, hanem az, hogy jelöl-e valakit  valamilyen kitüntetésre egy adott közösség…

 

Egy új ravatalozó építésének igénye is felmerült egy hozzászólásban. A polgármester szerint, korábban olyan információkat kapott, hogy nincs szükség Diszelben új ravatalozóra, ezért nem foglalkoztak az üggyel. – Amennyiben mégis van rá igény, úgy felveszem a kapcsolatot a katolikus egyházmegye illetékeseivel és megépülhet a ravatalozó- fogalmazott. Elhangzott egyebek mellett, hogy a rossz állapotba került külső buszmegálló rendbetétele, padjainak pótlása az őszi időszakban megtörténik. Az egyesek számára túlzottan hangos ( a Diszeli Kúriában a héten zajló Gödör Camp)  koncertekről szólva azt mondta a polgármester, hogy érdemes eldönteni egy közösségnek, hogy a rendezvénnyel gyakran együtt járó kényelmetlenségeket bevállalja-e, mert ha nem, akkor el kell gondolkodni a rendezvény megszüntetésén. ( Megtudtuk, a szervezők elismerték és elnézést kértek a hétfőn 11 óra után még kilenc percig hallható,  túl hangos koncertért). A lakossági fórumon elhangzott egyik érdekes felvetés, amely  az volt, hogy a diszeliek ritkán kapnak kitüntetést a várostól, pedig azt többen is megérdemelnék azt a közösség érdekében végzett munkájukért. Dobó Zoltán válaszában rámutatott, a kitüntetések adományozásának előfeltétele a jelölés, arra kérte a helyieket, hogy a jövőben tegyék meg javaslataikat arra vonatkozóan, hogy kiket szeretnének látni a város kitüntettjei között. /tl/

 

Diszeli gondok és panaszok a lakossági fórumon

| hírek, önkormányzat |