Városunkban délelőtt kilenc órától  kezdődtek az államalapítás és államalapító Szent István király emlékének  ünnepéhez kötődő programok  augusztus 20-án. A nyitóesemény  a  Fő téren a Péni Béla vezette Tapolcai Ifjúsági Fúvószenekar  térzenéje volt, később, tíz órától a Templom- dombon, a Szent István szobornál a nemzeti lobogó felvonására gyülekeztek a tapolcaiak, a tapolcai önkormányzat képviselői és a város ismert huszár hagyományőrzői.  Az ünnep a  Szent István tiszteletére bemutatott szentmisével, kenyérszenteléssel folytatódott, majd szeretetvendégséggel zárult a város és az egyház közös szervezésében, a katolikus templom melletti “gesztenyés parkban”.

 

Reggeli térzene a Tapolcai Ifjúsági Fúvószenekarral a Fő téren /fotók:tl/

 

Zászlófelvonás és Szent István szobrának megkoszorúzása a Templom dombon. Dr. Iker Viktória jegyző és Dobó Zoltán koszorúz a város nevében 

 

Tapolca önkormányzatának képviselői és a pozsonyi küldöttség tagjai  az ünnepségen

 

Csonka Nándor atya: “Kívánom, hogy Szent István példájára, újra és újra visszataláljunk a forráshoz, az eredethez: bátran kiállni hitünkért és hűségesnek maradni a teremtő Istenhez”

 

– … A mai ünnep annak a bizonyítéka, hogy Szent István király figyelt az Isten szavára és meg is cselekedte azt. Hagyta és engedte, hogy maga az Isten erősítse meg őt kitartásban, hogy bátor döntéseivel, törvényeivel, hűségesen vezetni tudjon egy országot, egy népet…tudatosan,  magához Istenhez. Szent István király példát adott – nem csak a magyar népnek – az egész világnak, a világegyháznak Krisztusról, mint a hűség alapjáról, de a hűség gazdagságáról, próbájáról és jutalmáról is… Kívánom, hogy István példájára, újra és újra visszataláljunk a forráshoz, az eredethez: bátran kiállni hitünkért és hűségesnek maradni a teremtő Istenhez… – fogalmazott a tapolcai esperes plébános.

 

Dobó Zoltán polgármester: “Vegyük át Szent István király üzenetét, lélekben és a való életben is fogjunk kezet egymással…”

 

A misét követően Tapolca város polgármestere mondott ünnepi beszédet. Dobó Zoltán arra mutatott rá, hogy Szent István király hagyatéka örökség és üzenet is egyben. – Ez az örökség akkor tudja betölteni küldetését, ha az utánunk következő generációk javára, mi magunk a jelenben, a jó gazda gondosságával megbecsüljük, élni tudunk vele, és jó esetben gyarapítani tudjuk azt. A tapolcai polgármester szerint, 1000 éves államiságunk egyik alapja a mások, az idegenek felé mutatott tolerancia, amely nem vallja magáénak azt, hogy mi vagyunk az egyetlenek, a legjobbak, minden tudás birtokosai. A toleranciát azonban soha ne keverjük össze a gyengeséggel! …Bizonyos értékeket ma felmagasztalunk, túlértékelünk, másokat alulbecslünk, sárba tiprunk. Elfogadjuk az árokásókat, megmondó embereket, gyakran tovább is mélyítjük az árkokat, ahelyett, hogy mi magunk a Szent István gondolatai és intelmei mentén megpróbálnánk értelmezni a világ társadalmi, gazdasági és egyéb nagy kérdéseit… Arra kérem Önöket, hogy az államalapítás ünnepén, az államalapítás lényegével összhangban, vegyék át, vegyük át Szent István üzenetét, lélekben és a való életben is fogjunk kezet egymással, hogy képesek legyünk együtt, egymásért  gondolkozni és dolgozni… – mondta Dobó Zoltán, aki szónoklatát követően felvágta a város újkenyerét, amelyet a Batsányi Táncegyüttes tagjai adtak át, majd kosarakból kínáltak a jelenlévő hívőknek, ünneplőknek. A hivatalos városi ünnepség immár hagyományosan szeretetvendégséggel zárult Tapolcán, a templom melletti gesztenyés parkban. /tl/

 

Az újkenyér átadása

 

 

Szent István király példát adott bátorságból, hűségből és elfogadásból

| hírek, hitélet, önkormányzat |