Siklósi Gergely párbajtőröző nagy örömet szerzett Tapolcának és Magyarországnak, hiszen a tokiói Olimpián remek teljesítményt nyújtva  ezüstéremmel tért haza. A kiváló sportolót a napokban szülővárosa is köszöntötte.  Frissen felvésett nevével újraavatták a Tapolcaiak az Olimpiákon emléktáblát a posta parkolónál, majd a Tóparton folytatódott az ünneplés.

 

Siklósi Gergely nevével bővült a tapolcai Olimpikonok emléktáblája fotó:tl

 

Az olimpikonok Deák Ferenc utcai gránit táblájánál sokan várták a mindig mosolygós Siklósi Gergelyt, aki vidáman, barátságosan üdvözölte a megjelenteket. Köszöntötte őt  Dobó Zoltán polgármester is, aki örömmel mesélte, hogy az emléktáblát ki kellett cserélni, hiszen ebben a kisvárosban annyi tehetséges sportoló ért el kimagasló eredményeket, hogy az előző tábla kicsinek bizonyult. Most Csermák József, Mádl Ildikó, Szalay Gyöngyi, Boczkó Gábor és Rédli András neve mellé felkerülhetett a 23 éves Siklósi Gergely neve és legutóbbi nagy sikere is.

 

 

Az olimpiai dicsőségtáblát megáldó Csonka Nándor megtisztelőnek tartotta, hogy Tapolcán köszönthet egy bajnokot és példaértékűnek nevezete azt a kitartó munkát és hihetetlen eredményt, amelyet Gergő elért. A sikerek hitet és reményt  adnak a többi sportolónak is- fogalmazott Nándor atya. Később a Tóparton folytatódott az ünnepség, ahol a szurkolók vastapssal köszöntötték a vívó növendékek pengéi alatt bevonuló bajnokot. Az ovációt követően Dobó Zoltán átadta a város ajándékait, majd Gergő mesélt a felkészülés részleteiről, a versenyen szerzett tapasztalatairól, élményeiről és a jövővel kapcsolatos terveiről.

 

 

A  sportember elmondta, hihetetlen számára annak a szeretetnek az ereje, amelyet Tapolcán az emberektől kap. Bár a döntő elvesztését egy rövid ideig sajnálta, azonban ez gyorsan pozitív gondolatokká alakult és most már örül az ezüstéremnek. Hangsúlyozta, így megmarad a motiváció mely további sikerek elérésére ösztönözi. Szerinte a sportban bármi megtörténhet, semmi sem garantált. Bármikor ki lehet kapni, de ha a sportoló fel van készülve erre, akkor már nyert. Ha pedig nyugodtabb, mint az ellenfele és akkor sikeresebb lesz, hiszen nincs veszítenivalója. Elhangzott, pályafutása során a vereségeiből sokkal többet tanult, mint a világbajnoki győzelméből.  A vb-t követő fél évben például csak árnyéka volt önmagának és az elveszített asszók kellettek ahhoz, hogy újra felépíthesse önmagát.

 

 

Az elvárásokkal, az eredményesség pressziójával nem nagyon foglalkozott, saját magának akart megfelelni- árulta el, majd hozzátette, az olimpiai versenynapot megelőző este már érezte, hogy másnap valami csodás dolog fog történni. Büszke rá és szerencsésnek érzi magát, hogy családja, barátai biztos hátteret biztosítanak számára és bármilyen eredményt ér el,  egy versenyen rájuk, az ő szeretetükre mindig számíthat. Elismerően beszélt Boczkó Gáborral való kapcsolatáról, akit mentorának tart. Kiemelte hajdani nevelőedzője szerepét, mint fogalmazott, Szalay Gyöngyit soha nem felejti, akinek olimpiai kvótáját ajánlotta.  Szerinte azonban Gyöngyi aranyat érdemel, ezért mindent meg fog tenni, hogy a jövőben, akár már a következő Olimpián meg is szerezze azt. Gergő a versenyre való felkészülési időszakban néhány napos önkéntes szolgálatot vállalt egy Covid kórházban, ahol lélegeztető gépekhez szükséges oxigénpalackok mozgatásával és koordinációs feladatok ellátásával enyhítette az egészségügyi dolgozókra nehezedő nyomást. Ennek kapcsán elárulta, jó érzéssel tölti el, ha hasznosnak érzi magát és segíthet másokon. Küldetésének tartja azt is, hogy tudását a továbbadja, hogy a fiatalok erőt meríthessenek példájából.

 

 

Az élménybeszámolót követően,  a világranglistát vezető olimpikon készséggel állt a közönség rendelkezésére, sok közös fotó készült és megannyi autogrammkártya talált gazdára az értékes aláírással. /hg/

 

Tapolca a szívébe zárta Siklósi Gergőt

| hírek, sport |