Bereményi Géza Libri-és Kossuth-díjas filmrendező, író, költő 75. születésnapja alkalmából, a művész jelenlétében,  “Megfestett versek” címmel nyílt kiállítás az ábrahámhegyi Bernáth Aurél Galériában. A tárlat alkotásait a tapolcai Tamási Áron Művelődési Központban működő Tapolcai Rajzbarátok körének hat tagja hozta el a közeli balatonparti településre.

 

Tapolcai Rajzbarátok /Fotók.tl/

 

Alkotók az első sorban

 

 

A szépszámú megjelentet, köztük az ünnepelt Bereményi Gézát, a tapolcai alkotókat, Hangodi Lászlót, Mező Lászlóné Juliát, Pálffy Gézáné Szabó Évát, Stankovics Béláné Anikót, Varga Károlyt és Vargáné Vadászlaki Melindát, továbbá a megnyitó két művész előadóját, Somogyiné Sik Dórát és Vida Klaudiát Vella Zsolt Ábrahámhegy polgármestere köszöntötte és mutatta be a közönségnek. A kiállítást Hangodi László nyitotta meg, aki  Bereményi Géza és a 2009-ben elhunyt Cseh Tamás fél évszázada,  az Ócska cipő című dallal elindult és évtizedeken keresztül sikeresnek bizonyult művészi kapcsolatát, Bereményi Géza “szellemiekben gazdag, nagy ívű pályáját”, illetve annak jelentős mérföldköveit méltatta. Elmondta, a Tapolcai Rajzbarátok első kiállítása az Ábrahámhegyhez szorosan kötődő Bereményi Géza munkássága előtt tiszteleg, azt egyben születésnapi köszöntőnek is szánják a kör amatőr művészei.

 

Cseh Tamás indián fejdíszben

 

A nemrégiben 75 éves születésnapját ünneplő Bereményi Géza Hangodi László után lépett a színpadra és a közönség legnagyobb örömére a Cseh Tamással történt első találkozásairól, alkotói együttműködésük kezdetéről, kettejük különlegesen indult művészi kapcsolatáról osztott meg érdekességeket. A Cseh Tamás dalokra, Bereményi Géza dalszövegeire, azok hangulatára rímelő festmények, rajzok mellett a kiállításnyitó egyéb élményt is tartogatott a közönség számára. Somogyiné Sik Dóra csellójátéka és a tapolcai Járdányi Pál Zeneiskolában pályáját kezdő Vida Klaudia zongoraművész előadása különlegesen szép és igényes színfoltja volt a Tapolcai Rajzbarátok ábrahámhegyi debütálásának. /Töreky László/

 

 

 

 

 

Bereményi Géza munkássága előtt tisztelegtek a Tapolcai Rajzbarátok

| hírek, kultúra |