A Magyar Sakk Szövetség által létrehozott, Olimpiai Reménységek Tornája elnevezésű ifjúsági verseny több korosztályos kategóriában került megrendezésre a Tamási Áron Művelődési Központban.

 

A szövetség 500 ezer forintos díjalapot írt ki az első ízben életre hívott utánpótlás versenyre, amely ritkaságnak számít az ifjúsági versenyeken. A megmérettetésre Nyíregyházától, Sopronon keresztül Pécsig bezárólag, tulajdonképpen az ország egész területéről érkeztek sakkozók, így alakult ki a 109 fős mezőny.

 

Juhász Judit (jobbra) korosztályában ezüst érmet szerzett fotó: hg

 

Istvándi Lajos, a szervező TVSE Sakkszakosztályának vezetője örömét fejezte ki, hogy a pandémiás helyzetet követően, ilyen nagy létszámmal jelentkeztek a versenyzők és az online versenytérből visszatértek a valóságba, a táblák mellé. Büszkeséggel tölti el, hogy a tavalyi korosztályos bajnokságot követően idén ismét országos versenynek adhatott otthont Tapolca, mely köszönhető a művelődési ház dolgozóinak is, akik ideális teret biztosítottak a négy napos verseny lebonyolításához.

 

 

Reményei szerint hagyományteremtő kezdeményezésről van szó, melynek állandó vendéglátója lesz Tapolca. Istvándi elmondta, reális esélyt lát arra, hogy ebből a mezőnyből kerülnek majd ki a 2024-es budapesti Sakkolimpia résztvevői, a szövetség által kiírt szokatlanul magas díjalap is erre enged következtetni.

 

 

A vírushelyzet miatt sajnos voltak akik elfordultak a sportágtól, hiszen a személyes kontaktusok hiánya miatt, az óvodás, kisiskolás gyermekek oktatása szünetelt, az online tér pedig csak ideig- óráig adta meg azt a hangulatot, amit hús- vér emberek egymással szembeni küzdelmeikkor érezhetnek. A tapolcai mezőnyből legjobb pontszerző Juhász Judit lett, ő az U18-as korosztályban, a lányoknál második helyen végzett. Dicséret illeti még Tóth Barnabást, aki az U12-es korosztályban az első hatban végzett, ami országos szinten is nagyon jó eredmény, hiszen a legerősebb mezőny volt itt Tapolcán. Illés Márk 3,5 pontja is szép teljesítmény, jól játszott még Szabó Regina, a legfiatalabb játékosnak szóló díjat pedig Mile Benjamin vehette át.

 

 

A rengeteg kupát, serleget, érmeket és értékes tárgyjutalmakat Dobó Zoltán polgármester adta át a helyezetteknek. /hg/

 

Jól startolt az Olimpiai Reménységek Tornája

| hírek, sport |