Gi Grappling korosztályos versenyt szerveztek Kecelen, ahol tapolcai versenyzők is tatamira léptek. A ZR Team Farkasok fiatal sportolói szép eredményekkel gazdagodtak a látványos versenyen.

 

A Gi Grappling egy földharcra specializálódott hibrid sportág, valahol a Brazil Ju Jitsu és az olimpiai birkózás között helyezkedik el. A birkózással ellentétben nem az ellenfél két vállra fektetése a célja a küzdő feleknek, hanem rákényszeríteni az ellenfelet a küzdelem feladására különböző technikák, mint  fojtások és ízületi feszítések alkalmazásával, ütések bevitele nélkül.

 

Bágya Benjamin a dobogó harmadik fokára léphetett fotó: Farkasok

 

A Gi a ju jitsu edzőruhát jelenti (kabát, öv, nadrág). A Gi Grappling versenyszámban Gi-ben vannak a versenyzők és a ruházatot is használhatják a küzdelem során. A küzdelem pusztakezes, kesztyű és bandázs nem használható. Cipő sem hordható, a tatamira mezítláb kell fellépni. Magyarországon a 2000-es évek közepétől indult fejlődésnek a Grappling, ahogy a brazil jiu jitsu is egyre inkább elterjedt, így mind többen és többen tanulták meg a földharc technikáit. Azóta folyamatosan bővül a versenyzők köre. Van ugyanis a Grappling-nek néhány különleges tulajdonsága, mely más rendszerekben nincs meg. A Grappling nem harcművészet, hanem egy szabályrendszer. Szabályozott körülmények közé tereli a küzdelmet és ott használhatók a ju jitsu és a birkózás technikái. E szabályrendszer különlegessége abban rejlik, hogy teljes erejű küzdelmet enged meg, miközben a sérülés lehetőségét minimalizálja. A Gi Grappling versenyszámokban tilos az ütés és rúgás, viszont nagyon nagy a technikai repertoár, amelyet lehet használni. A Grappling korosztályos, a legkisebbektől az idősekig, mindenkinek ad lehetőséget a versenyzésre. Molnár Gábor tanítványai négy korosztályban indultak a keceli versenyen.

 

 

A lányoknál Ifjúsági 1 korosztályban, Kezdő 42 kg-os kategóriában Kovács Rozina a 2. helyen végzett. A fiúknál Gyermek 2 korosztályban a 38 kg –osok között Sajcz Gábor Lőrinc a harmadik lett, Ifjúsági 1 korosztály, Kezdő 42 kg kategóriában Bágya Benjámin harmadik, Haladó 38 kg kategóriában Sajcz Kálmán Miksa második, Haladó 46 kg-osok között Kovács Luca harmadik, míg Haladó 50 kg-os kategóriában Dobay Bendegúz Megyer első lett.

 

 

Az Ifjúsági 2 korosztály, Kezdő 73 kg-os kategóriában induló Tál Gergely megnyerte csoportját. /hg/

 

Gi Grappling versenyen remekeltek a tapolcai bunyósok

| sport |