Az elmúlt napokban Szigligeten kiépített hazai gyártású kerékpáros szervizoszlopot a  Nemzeti bűnmegelőzési tanács rendelte és vásárolta meg a gyártótól, a szigligeti önkormányzat pedig biztosította hozzá a néhány négyzetméternyi önkormányzati területet, továbbá a telepítés építésianyag- és munkaerő szükségletét- tudtuk meg a ma délelőtti hivatalos átadáson. Az eseményen Dr. Garamvölgyi László dandártábornok, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatója Balassa Dániel polgármesterrel adta át az új szervizhelyet. A szigligeti polgármestertől pedig azt is megtudhatták a jelenlévők, hogy jövőre elkészül a sokak által már nagyon várt Tapolca- Szigliget kerékpárút.

 

Balról: Dr. Garamvölgyi László, Molnár András, Balassa Dániel, Lóránt György és Gaál Csaba  a rendőrség és a szigligeti önkormányzat együttműködéséből született kerékpáros szervizpont átadásán. /Fotók.tl/

 

Stabil kerékpártartó állvány, guminyomást is mutató pumpa, sokfajta biciklihez alkalmas  profi szerszámkészlet, gumiszereléshez, cseréhez szükséges eszközök. Gyakorlatilag ennyi, de mégsem csak ennyi egy kerékpáros szervizpont- mondta el lapunknak Gaál Csaba rendőr őrnagy. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának kiemelt főelőadója a szervizpont biztonságot növelő, propagáló oldalára is rávilágított, amely miatt gyakori rendőrségi kitelepülés helyszíne is lesz a szigligeti szervizállomás.  Elmondta, egyrészről az állványon elhelyezett tájékoztató feliratok a KRESZ által kötelezően  előírt biciklis felszerelések, tartozékok használatára figyelmeztetik a kerékpárosokat, másrészről lehetővé teszik a helyszínen a Bikesafe rendszerbe történő regisztrációt.  A szigligeti szervizpont nem az első, korábban Révfülöpön, Balatonalmádiban, Paloznakon, Balatonfűzfőn is telepítettek hasonlót a kerékpárút mentén, az utolsó pedig Balatonakaliba kerül majd. Ezek mindegyike beváltotta a hozzá fűzött reményeket, a biciklis társadalom nagy szimpátiával fogadta a kezdeményezést – árulta el a rendőrtiszt.

 

Állvány, pumpa, szerszámok és Bikesafe regisztráció egy helyen- magyarázza Gaál Csaba rendőr őrnagy a helyszínen

 

A Tapolcai Rendőrkapitányság által szervezett átadáson Molnár András köszöntötte a megjelenteket, köztük Lóránt György rendőr alezredest, a Tapolcai Rendőrkapitányság vezetőjét, Garamvölgyi László nyugalmazott dandártábornokot, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatóját és Balassa Dániel szigligeti polgármestert. A polgármester szerint,  a szervízoszlop a település egy arra kifejezetten alkalmas, nagyon szép és kiépült infrastruktúrával rendelkező pontjára került. – Ha minden igaz, akkor már az idei évben elindulhat a jelenleg a tervek elfogadásának fázisában lévő  Tapolca-Szigliget kerékpárút építése. Jövőre, ha szerencsénk van, átadhatjuk talán a teljes szakaszt. Ennek a bicikliútnak Szigliget  végpontja, többek között ezért is kiemelten fontos a szigligeti bekötőút melletti szervízoszlop jelenléte – tette hozzá.

 

Garamvölgyi László: Bikesafe rendszer egy bevált, kiváló program, amelyben eddig már negyedmillió kerékpárt regisztrált nagyjából kilencvenezer hazai kerékpáros.

 

Garamvölgyi László kommunikációs igazgató interjút adott a Tapolcai Médiának, amelyben elmondta, hogy a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács az ilyen és hasonló jellegű prevenciós programokra hét-nyolcszáz millió forintot pályáztat meg és költ el éves szinten. – Ezzel minden igényt nem tudunk kielégíteni, de az erre szánt  keret a kormány jóvoltából a jövőben  bővülni fog.  Az elmúlt nyolc év igazolta a munkánkat, hiszen nagyon sokat fejlődött a magyar állampolgárok bűnmegelőzési kultúrája- fogalmazott.  A dandártábornok, kommunikációs igazgató szerint, az  a legfontosabb, hogy ilyen kerékpár szervizpontok mindenhol legyenek a hazai biciklis utak körül, hiszen az oszlopállomások a gyorsjavítások elvégzésre kiválóan alkalmasak és a későbbiekben továbbfejleszthetők, például akár WiFi pontot is kiépíthetnek ezeken a helyeken. Hozzátette, hogy a Bikesafe rendszer is egy bevált program, amelyben eddig már negyedmillió kerékpárt regisztrált nagyjából kilencvenezer hazai kerékpáros. A  törzskönyvnek erős prevenciós hatása van, hiszen igazolja a tulajdonviszonyokat és baj esetén segíti a rendőrségi felderítést.  Garamvölgyi László lapunk érdeklődésére azt is elárulta, hogy budapesti lakos  révén a most átadott, kiváló, európai színvonalú szentendrei kerékpárutat használja, hétvégenként gyakran kikerekezik, a kerékpározás szerinte egy életérzés. – Minden autósnak azt ajánlom, hogy néha üljön át a drótszamárra és próbálja meg a nyeregből megfigyelni és minősíteni az autós társak viselkedését. Talán úgy toleránsabb lesz a biciklisek irányába, akik meglátásom szerint, egyre konzekvensebben szabálykövetői a hazai utaknak. /Töreky László/

 

Kerékpáros szervizpontot adtak át Szigligetnél

| hírek, közlekedés, rendőrség, sport |