A Balaton-felvidéki Vízitársulat, illetve a BALAVÍZ Kft. munkatársai az elmúlt napokban a Felső-tó megtisztításán dolgoztak.

 

 

Amint azt Gondosné Fitos Anikó igazgatótól megtudtuk, elsősorban a “káros” vízinövényektől szabadítják meg Tapolca legnagyobb vízfelületét, de a  belekerült hulladékokat is kiszedik a dolgozók. A munkálatok elvégzéséhez nem engedik le  a teljes vízmennyiséget, a munkatársak közvetlenül a vízből, vagy csónakból el tudják végezni a feladatot. – Minderre azért van szükség, mert ahogy beköszönt a jó idő, ezek a növények erős burjánzásnak indulnak, gyakorlatilag teljesen ellepik a tavat. Ezt semmiképpen nem akarjuk, ezért minden évben elvégezzük ezt a munkát- mondta el lapunknak az igazgatónő.

 

A víz teljes leengedése nem szükséges

 

Az évtizedes problémának számító algásodásra természetesen nem jelent gyógyírt a növényzet mostani irtása, arra megfelelő technológia hiányában továbbra sincs lehetőség. – Többször volt kezdeményezés, szakmai tanácskozás az algásodás megszüntetése, csökkentése  érdekében, de hosszú távon megnyugtató megoldást nem sikerült a szakembereknek sem találni. Sajnos ebből a szempontból továbbra is az időjárásnak van kiszolgáltatva a tó vízminősége – árulta el lapunknak Gondosné Fitos Anikó. /tl/

 

Kapcsolódó videó:

A Balaton-felvidéki Vízitársulat, illetve a BALAVÍZ KFT munkatársai a napokban a Felső-tó megtisztításán dolgoznak. Elsősorban a "káros" vízinövényektől szabadítják meg Tapolca legnagyobb vízfelületét, de a mederbe került hulladékokat is kiszedik a dolgozók. Minderre azért van szükség, hogy beköszönő jó idővel ne szaporodjon el túlzottan a növényzet a vízben.
A munkához- mint azt megtudtuk- nem szükséges a víz teljes leengedése.

Közzétette: Tapolcai Média – 2021. március 24., szerda

 

Megtisztították a Felső-tavat

| gazdaság, hírek |