„Az ember annyi, amennyit gondol és tesz” címmel tartott előadást a kétszeres Guinness világrekorder, hatszoros óceánátkelő hajós, extrém sportoló Rakonczay Gábor a Belvárosi Közösségi Ház – Moziban.

 

A számos tervezői díjjal, teljesítményéért járó elismeréssel jutalmazott fiatalember, szép számú nézőközönség előtt mesélt élményeiről, emberfeletti utazásairól, kalandjairól. A még mindig csak 39 éves kalandor nagy elánnal vetette bele magát a történetmesélésbe, így az érdeklődő nézősereg részese lehetett élete minden egyes meghatározó mérföldkőének.

 

 

Elmesélte, mikor ismerte fel a hétgyermekes család legidősebbjeként, hogy neki más utat kell bejárnia, mint testvéreinek, kortársainak. Szó esett arról, hogy mennyire várta a felnőtté válást, ami egyben a szabadságot is jelentette számára. Művészeti tanulmányai mellett folyamatosan sportolt, a futásban lelte meg a boldogságát. Egyetemi évei alatt navigációt, rádiózást és hajózást tanult, mely hozzásegítette álmai megvalósításához. Eltökélten küzdött, hogy elérje céljait, így alakult, hogy első óceán átevezős útjára saját maga által tervezett és épített hajójával indult. Többen próbálták meggyőzni, miért nem fog sikerülni terve, azonban legalább annyian voltak, akik biztatták és hittek benne. Gábor előadásának fő mondanivalója az önmegvalósítás fontosságát, a magunkba vetett hitet erősítette. Intelligens humorral beszélt antarktiszi és grönlandi megpróbáltatásairól, ahol sokszor saját emberi lényével vívta legnagyobb harcait. A közel két órás előadáson a kivetített képek segítségével a nézők bepillantást nyerhettek az expedíciók viszontagságaiba.

 

 

A szoba kényelméből nehéz elképzelni, milyen az, mikor hosszú heteken keresztül havat kell olvasztani ahhoz, hogy elegendő ivóvízhez juthasson az ember és az is elképzelhetetlennek tűnik, milyen érzés a sátor szűkössége miatt egyetlen fekvő pozícióban átvészelni a sarkvidéki viharokat. Az előadó ezeket mind megélte és annyira hitelesen adta át közönségének, hogy szinte a Déli-sarkon érezhették magukat. /hg/

 

A Déli-sark után Tapolcát is meghódította a kalandor

| hírek, sport |