A “nyugalom fesztiválja” a teljes Káli-medencét érinti és a nyár utolsó hetében invitálja az érdeklődőket változatos programjaira. A napokban tartottak sajtótájékoztatót a KŐFESZT képviselői. Bemutatták a rendezvények helyszíneit, ahol az érintett településvezetők mellett a programok szervezői, felelősei is megszólaltak. Megtudtuk, a rendezvénysorozat  irodalmi műsorral, koncertekkel, kiállításokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel várja a közönséget. Látható lesz majd Lázár Csaba, a Csík zenekar, Szarka Tamás (Ghymes), a Fonó zenekar, az Erdőfű zenekar és a Magos zenekar is. Gólyalábosok, utcai komédiások, bábosok jelennek meg minden településen, a kővágóörsi zenei Hyde-park pedig egész napi szórakozást ígér.

 

Győrffy Szabolcs, Köveskál polgármestere Csúri Ákos főszervezővel beszélget a Mosóháznál

 

A Kőfeszt alapító-főszervezője, Csúri Ákos szerint a fesztivál kulcsszavai a közösségteremtés, a szelíd turizmus és a minőségi kultúra. Augusztus 27. és 29. között 7 település 24 helyszínén,közel 150 programból meríthetünk. 2019-ben Kővágóörsön tartották meg első ízben a már akkor szép sikernek örvendő rendezvényt. Idén már a Káli-medence többi településével közösen valósul meg az együttműködés, Köveskálon, Kékkúton, Mindszentkállán és Szentbékkállán, illetve Balatonhenyén és Pálkövén is választhatunk a színes kínálatból. Az alapvető célkitűzés szerint a folklór, és a minőségi szórakoztatás áll ezúttal is a középpontban. A délelőtti óráktól kezdve, egészen estig hirdették a gyermekrendezvények, koncertek, kiállítások, kerekasztal beszélgetések hosszú sorát. Csúri Ákos elmondta, hogy idén már komolyzenével is gyarapodik a fesztivál kínálata: a nyitónapon a Liszt Ferenc Kamarazenekar ad koncertet a kékkúti római katolikus templomnál. Az irodalmi műsorok mellett kézműves vásárok is gazdagítják az ingyenes rendezvényt. A kiállítások közül kiemelhető Kása Béla fotótárlata, az első naptól mutatkozik meg az érdeklődők előtt Kővágóörsön az „Erdélyi zenészek” fotósorozat. Sára Sándorról is megemlékeznek, Köveskálon lesz látható egy emlékkiállítás. A diszeli kötődésű Navratil Andrea gyönyörű hangja is betölti majd a teret, a közismert Dúdoló program keretében. Az esti nagykoncerteken találkozhatunk többek között a Csík zenekarral, Pély Barnával, és fellép Szarka Tamás és zenekara is. Minden este táncház teszi még élménydúsabbá a részvételt. Balatonhenyén bábszínházi előadások és koncertek mellett zajlik majd a XIII. Mundruc Népfocitorna.

 

Kulin Miklós polgármester örömét fejezte ki, hogy Balatonhenye is csatlakozhatott a rendezvénysorozathoz

 

Egy kő, két történet- egy kettétört római sírkő kalandjai címmel valósul meg Kékkúton a Laczkó Dezső Múzeum és a Balatoni Múzeum közös programja. Csúri Ákos arra is kitért, hogy minden tekintetben odafigyelnek a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos egészségügyi, higiéniai előírásokra. A nagyobb horderejű kővágóörsi koncertekre előregisztráció útján lehet jelentkezni az érvényben lévő létszámkorlátozás miatt. A programsorozat pontos részleteiről a www.kofeszt.hu honlap ad tájékoztatást. /Pető Piroska/

 

Páratlan programáradat: augusztus 27-én indul a Kőfeszt, a Káli-medence rendhagyó fesztiválja!

| hírek, kultúra |