Július utolsó szombatján versenyautók uralták az Ady utca és a Kisfaludy utca találkozását. Az esemény egy öt éve, 18 éves korában vétlen utasként koponyasérüléses autóbalesetet szenvedett középiskolás lány gyógykezelésének támogatása céljából jött létre, ezért adománygyűjtés is folyt a helyszínen. A nagy érdeklődést kiváltó rendezvényen végül mintegy 1.5 millió forintnyi összeg gyűlt össze, amely egy új és reményteli, robotterápiás, járássegítő kezelési lehetőséget jelent Hoffmann Valentinának.

 

 

Élményautózás és felvonulás Valentina felépüléséért – így hirdették meg az eseményt a szervezők, akik valóban mindent megtettek azért, hogy látványban, hangban, sebességben és aszfaltkoptató gumifüstölésben gazdag  élményt nyújtsanak közönségnek. A rendezvény egyéb programokkal, látványelemekkel, szórakozási lehetőségekkel  is kiegészült, de a fő attrakció azért a bivalyerős versenyautók drift bemutatója volt, ezekhez minden engedélyt és segítséget megkaptak a szervezők a várostól és a rendőrségtől egyaránt.

 

 

A versenyautók “anyósülése” a bátor kalandvágyók számára kipróbálható volt és sokan éltek is a lehetőséggel. A nem mindennapi rendezvény végül elérte legfőbb célját, hiszen számottevő összeg segítheti a jövőben a fiatal leány gyógyítását. Az érem másik oldala viszont azoknak a környéken élő városlakóknak a felháborodása volt, akik az élményautózás hanghatásait voltak kénytelenek hallgatni hosszú-hosszú órákon keresztül, és bizony nem tetszett nekik. Heves vita alakult ki arról, hogy egy jótékony, magasztos cél vajon elég ok lehet-e arra, hogy közel egész napos környezetszennyező gumifüstöléssel, hangos motorbőgéssel, fülsértő fékcsikorgásokkal idegesítsék a pihenni vágyó lakosokat. Többen a helyszínválasztást kifogásolták, mások a füstöt, illetve a sokak számára idegtépő hangokat. Leginkább e három együtt verte ki a biztosítékot, pont az a három, amely a turistákat és az autós-technikai  sportok kedvelői számára magát az élményt jelenti. Akik védelmükbe vették az eseményt, azok a nemes célt hangsúlyozták, és azt, hogy a jótékonysági akciójuk sikeréhez frekventált hely, közönség kell, anélkül nem működött volna az adománygyűjtés. Kollégánk a rendezvény egy kis szeletét  facebook oldalunkon élőben közvetítette, így a lakossági vélemények, viták videónk alatt, szenvedélyes kommentekben öltöttek testet. A jövőre vonatkozó tanulságokat – egészen biztos vannak ilyenek- talán ezekből a vitákból is érdemes lesz levonni a rendezvény gazdáinak és támogatóinak egyaránt. /tl/

 

Élményautózás nemes céllal, ami nem mindenkinek volt jó élmény

| hírek, közélet, sport |