A helyi hajléktalan- ellátásban dolgozók, az önkormányzat- , a rendőrség- , a polgárőrség vezető tisztségviselői a hajléktalanságról és annak látható és láthatatlan következményeiről tartottak lakossági fórumot szerdán, a Tamási Áron Művelődési Központ emeleti előadótermében. A városban, illetve a közösségi portálokon korábban erős érzelmeket generáló témát feszegető eseményen, illetve aznap délelőtt a hajléktalanszálló nyílt napján,  kevés kivételtől eltekintve,  szinte csak az önkormányzat és a  helyi szociális szakma dolgozói jelentek meg.  Ezúttal a Tapolcai Média élő közvetítése segítette, hogy a lehető legtöbb tapolcaihoz eljuthassanak a fórumon elhangzottak.

 

Magvas Zoltán: Ne adjunk pénzt a kéregetőknek…. Az ellátórendszer segít, nem hagyja étel és ruha nélkül az utcán élőket…

 

Ki ne látott volna köztéri padokon, buszmegállókban, közösségi tereken részegen alvó, vizelettől, ürüléktől bűzlő, gyakran pénzt kunyeráló  embereket. Bár a nagyobb városokhoz képest kisebb mértékben, de Tapolcán is szinte mindennapos a látvány. A többség számára kétségtelenül irritáló a probléma, hiszen az adófizetők pénzéből keletkeztetett közösségi értékek ( egészséges környezet, rendezett, virágos utcakép, a köztéri nyugodt pihenés lehetőségei) vesznek el általa. Az utcai antiszociális viselkedés jelensége a mentőszolgálat, az egészségügy, a szociális ellátó rendszer munkatársait is érinti, az egészségügyi kapacitások gyakran teljességgel indokolatlan lekötése pedig minden állampolgár számára veszélyt jelenthet.

 

 

A városvezetés részéről Dobó Zoltán polgármester előrebocsátotta, hogy a hajléktalanság kérdésköre egy összetett probléma, amely nem egyszerűsíthető le a köztereken tapasztalt irritáló jelenségekre, hiszen az nem csak a fedélnélküliséget jelenti, hanem gyakran az utcán élők mindennapjait jelentő alkoholizálás, a szenvedélybetegségek körébe tartozik. A polgármester szerint fontos, hogy az emberek megismerjék, hogy miért is lesz az ember hajléktalan, a hajléktalanokért fenntartott szociális ellátás mit tesz, hogyan, milyen törvényi keretek és előírások mentén végzi feldatát. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a városnak minössze 7-8 antiszociálisan viselkedő utcán élő személlyel van gondja, a többiek betartják az írott és íratlan szabályokat, amely a társadalmi együttélést és az ellátásukat segíti. Az utcára kerülés, az otthon elvesztésének élethelyzetéről, az arra adható szociális, intézményi válaszokról Magvas Zoltán,  a helyi  hajléktalanok számára fenntartott átmeneti szállás szakmai vezetője, mentálhigénés szakember beszélt, bemutatva azt a speciális munkát, amelyet az intézmény végez. Elmondta, mindenkinek, aki valamiféle együttműködési szándékot mutat, azon segítenek, (ruhát, ételt adnak számukra) senkit nem hagynak az utcán éhenhalni, hiszen a segítés és nem a korlátozás a feladatuk. A szociális szakember előadását végül egy gondolatébresztő mondattal zárt: Ha az emberek pénzt adnak az utcán élőnek, akkor számíthatnak rá, hogy holnap ugyanott fog kéregetni.

 

Tölgyes Zsolt helyi polgárőr vezető és Dobó Zoltán polgármester

 

Tölgyes Zsolt, a tapolcai polgárőrség vezetője szerint, az utcán élő, 7-8 problémás embert csak az alkohol megszerzése és elfogyasztása motiválja, ott alszik el, ahol éppen a kábulat eléri. – A lakosság azt kéri tőlünk, tegyünk valamit, hogy tűnjenek el onnan, mások “párnát visznek” nekik. Mi polgárőrként az alkohol elvesszük tőlük és kiöntjük, hiszen Tapolcán közterületen nem lehet alkoholt fogyasztani. Az életvitelszerűen közterületen tartózkodást, mint törvénysértést nehéz bizonyítani, marad a köztisztasági szabályok megszegésére és az alkoholfogyasztás szabálysértésére való hivatkozás, amivel a hatóságok felléphetnek velük szemben- fogalmazott. A Tapolcai Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályának vezetője a fórum témájához kapcsolódva elmondta, hogy a rendőrség azért nem tud eljárni a hajléktannal szemben, mert neki is meg van a szabad mozgáshoz és szabad helyváltoztatáshoz fűződő joga. Onnan csak jogsértés, szabálysértés, vagy bűncselekmény elkövetése után távolíthatják el és szankcionálhatják az illetőt. (Kérdés maradt, hogy bármiféle szankció behajtható-e rajtuk?) Ugyanakkor a rendőrség arra kér minden lakost és üzlettulajdonost, hogy hívja a rendőröket, ha a hajléktalan viselkedésével kkapcsolatos  problémát tapasztal, hiszen ezzel hozzájárul a rendőrök hatékony fellépéséhez-  hangzott el többek között. /tl/

 

Az ellátórendszer jó, a szankcionálás viszont nem hatékony (nyílt nap, majd fórum a fedélnélküliségről)

| hírek, közélet, önkormányzat |