Válságkezelő megbeszélésre hívta össze Dobó Zoltán polgármester a város önkormányzati képviselőit, a rendőrség, az iskolák, szociális, egészségügyi  intézmények, helyi önkormányzati cégek vezetőit, hogy ismertesse és megvitassa a koronavírus elleni legújabb helyi intézkedéseket. Az eseményt tegnap este teljes terjedelmében élőben láthatták a Tapolcai Média facebook oldalának követői. (A járványveszéllyel kapcsolatos legfrissebb helyi hírekről, információkról továbbra is Tapolca Város Hivatalos Oldalán és a Tapolcai Média facebook felületeken tájékozódhatnak az érdeklődők.)

 

 

A polgármester felvezetőjében elmondta, a rendkívüli fórum a tapolcai lakosság  egészségügyi és a mentális biztonságérzetének megerősítéséről szól. – Mi elsősorban Tapolcára koncentrálunk, számunkra város lakosságának biztonsága a legfontosabb. Nem szeretnénk,  ha mindenféle álhírek, téves információk miatt, hisztérikus állapotok alakulnának ki lakóhelyünkön. Azt kérem mindenkitől, hogy józan ésszel éljen, és saját személyes higiéniájára mindenki határozottan figyeljen oda! A vírust az erős szervezetű emberek is hordozhatják és terjeszthetik. Azért hoztuk meg ezeket a döntéseket, mert nem akarjuk hogy mulasztásaink emberek életébe kerüljenek – hangsúlyozta a polgármester, majd ismertette a városi intézkedéseket.

  • Elsődleges szempont, hogy a koronavírus legveszélyeztetettebbjeit, a 70 éven felüli korosztályt és a krónikus betegséggel küzdőket megóvjuk, éppen ezért a közösségi érintkezés intézményes színhelyeinek látgatását korlátozzuk. Bezárjuk az idősek nappali ellátását biztosító helyet, ugyanakkor a házi segítségnyújtás fokozásával próbáljuk az ellátás így keletkezett hiányát pótolni. Ehhez minden segítséget megad a város.

  • Személyes érintkezés esetén tartsuk be a másfél méteres védőtávolságot, használjunk orr-száj maszkot, gumikesztyűt. Helyezzük előtérbe a kommunikációs felületeket, telefon, e-mail, sms-t stb.

  • Kérjük azokat a tapolcaiakat, akiknek a szomszédjában vélhetően idős, rászoruló ember él, esetlegesen a helyi szociális rendszer látókörén kívül került, hogy jelezzék felénk. Az önkormányzat – természetesen csak az érintett személy beleegyezésével- igyekszik segíteni őket, ha szükséges.

  • Dobó Zoltán arra kérte a helyi egyházakat, hogy 10 napra függesszék fel a nyilvános miséket ( erről az egyházak saját hatáskörben döntenek) és ígéretet tett arra, hogy a Tapolcai Média internetes felületén biztosítja a helyi  istentiszteletek megtekintését a lakosságnak, hogy “senki ne maradhasson lelki táplálék nélkül”.

  • Tapolca város óvodája és bölcsődéjére vonatkozóan 10 napra történő bezárásról döntött a város, azzal a kiegészítéssel, hogy március 16-17-én még ügyeleti rendszerben történő működést kérnek az intézményektől. Dobó Zoltán hozzátette, biztos benne, hogy “sok családban okoz nehézséget ez az intézkedés, de ennek a kellemetlenségnek az elviselésével életeket menthetünk meg, hogy elkerüljük az Olaszországban tapasztaltakat”.

  • Időlegesen megszűnik Tapolcán a hivatali ügyfélfogadás is. A lakosság telefonon, a város internetes elérhetőségein kommunikálhat az illetékes ügyintézővel, elektronikus levélváltással intézheti ügyeit, vagy beszélhet meg halaszthatatlan személyes ügyintézési időpontot.

  • A könyvtár és a múzeum összes szolgáltatása, március 16-tól 10 napra szünetel.

  • A városi rendezvénycsarnokban, illetve a Tamási Áron Művelődési Központban a 100 fő alatti kiscsoportos foglalkozásokat sem tartják meg- döntött a város.

A városi piacra nem vonatkozik a 10 napos látogatási tilalom, az indoklás szerint, az élelmiszerhez jutás  zavartalanságának biztosítása kiemelten fontos, azt minden formában lehetővé kell tenni. Az épületen belül fokozott szellőztetéssel, illetve a javasolt 1.5 méteres védőtávolságok betartásával csökkentik a fertőződésveszélyt.

  • Dobó Zoltán kérte: A városi tulajdonban működő közétkeztetés egy munkacsoport felállításával  az intézmények vezetőivel egyeztetve biztosítsa, hogy igény szerint, csomagolt formában lehetővé tegye a készételhez jutást a menza keretein kívül is. 24 órán belül átvevő pontokat jelölnek ki a célra.

  • Tölgyes Zsolt képviselő, a helyi polgárőrség vezetője elmondta, a polgárőrség személyi állománya kérésre segítséget nyújt bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban, postai ügyek intézésében.

  • A helyi járatú buszok közlekedési rendjét átgondolják és a megváltozott igényekhez igazítja a város. A járművek rendszeres fertőtlenítése megoldott.

A válságkezelő megbeszélésen felszólalt  Dr. Lang Zsuzsanna a kórház főigazgatója is, aki elmondta, a fertőzés gyanúját mutató betegeket egy elkülönített rendelőben helyezik el, amely csak a védőfelszereléssel ellátott  orvosok és a mentősök számára megközelíthető. Ha a vírus gyanúja felmerül,  a beteget a megfigyelést, illetve ellátást biztosító ajkai infektológiai osztályra szállítják át. Ez idáig egy esetben merült fel a koronavírus gyanúja, amely végül nem igazolódott-hangzott el. /Töreky László/

 

Amit a tapolcai járványmegelőző intézkedésekről tudni kell

| hírek |