A vírus elleni védekezés legjobb módja, ha embertársainkkal a lehető legminimálisabbra szorítjuk a találkozást, az érintkezést- hangsúlyozta Huberth János főorvos, tapolcai háziorvos, akit saját páciensi köréből is sokan kérdeznek a COVID-19 vírus megelőzésével, gyógyításával kapcsolatban.

 

Dr. Huberth János: Minden, érintéssel járó kontaktus után, alaposan mossuk meg a kezünket, ujjainkat, beleértve az ujjvégeket, kézhajlatokat is!


 

Mondjunk le a hétvégi wellnessről, hagyjuk későbbre a fodrászt, a kozmetikust és minden egyéb halasztható, kevésbé fontos programot, lehetőleg szorítsuk le a minimumra a személyes kontaktot- ajánlja. – Találkozáskor reflexszerűen nyújtjuk a kezünket, puszilkodunk, lépcsőn felfelé, lefelé megfogjuk a korlátot. Tudatosan figyeljünk rá, hogy ezeket ne tegyük, hiszen így a vírus önkéntelenül szánkba, orrunkba juthat, bevisszük a szervezetünkbe. A COVID-19 vírust az különbözteti meg az ismert influenza víruscsoporttól, hogy általában már gyorsan tüneteket mutat, egy-két napon belül manifesztálódik. Az influenzánál viszont legjobb tudásunk szerint, akár az egy hétig tartó tünetmentes állapot is fertőző, a koronavírusnál általában, de nem minden esetben, a már betegséget mutató személy fertőz- nyomatékosítja a tapolcai háziorvos. – Már egy kis köhintéssel, sőt a hétköznapi beszélgetéssel is olyan nyálszemcséket köpünk ki, amely mások szervezetébe juttatja a vírust.  Az általános használatú, két mikronos orr-száj maszk már kiszűri a koronavírust, hiszen szerencsére a covid-19 a  vírusok között viszonylag nagyméretű. Sajnos reflexszerű megszokásaink erősek: pénzt számolunk, azonnal kezet fogunk, puszilkodunk. Sokan kizárólag WC-zés után mosnak kezet, pedig előtte is kellene. Minden, érintéssel járó kontaktus után, alaposan mossuk meg a kezünket, ujjainkat, beleértve az ujjvégeket, hajlatokat is! Számos közkeletű tévhitet feltétlenül érdemes eloszlatni a koronavírussal kapcsolatban – sorolja a saját körzetiorvosi páciensi köréből hozzá érkező kérdésekre adott válaszokat Dr. Huberth János. – Az antibiotikumok nem hatásosak a vírus ellen, használata csak bakteriális szövődmények esetén elfogadható!  Nem, a fokhagyma semmilyen mennyiségben nem öli meg a vírust! Sem a  szájvizes gargalizálás, sem a sóoldatos orrmosás nem nyújt biztos védelmet a betegséggel szemben! A koronavírusra biztosan nem hat a korábban beadott tüdőgyulladás elleni oltás!  (A koronavírusra ható oltóanyag megjelenése legkorábban egy-másfél év múlva jelenhet meg az egészségügyben.) A kutya és a macska nem terjeszti a vírust, árú csomagolóanyagokon, postai küldeményeken sem él meg a COVID! Az alkoholos, klóros testfertőtlenítés ugyan hatásos lehet ellene, de azok  bőrirritációt okozhatnak, nem javasolt a használatuk – nyomatékosította  Dr. Huberth János. /tl/

 

Dr. Huberth János háziorvos a COVID-19 vírusról és a védekezésről

| egészségügy, hírek |