A tapolcai állatorvos, író Dr. Bartalis Imre kitüntetésével, a magyar művelődés, kultúra, irodalom, művészet és újságírás szolgálatában végzett kimelkedő tevékenységet ismerte el a MUK, azaz a Magyar Újságírók Közössége a közelmúltban.

Személyes emlékeiből, közel kilenc évtizednyi időből táplálkoznak írásai

Az 1931-es születésű, ma 89 éves gyémántdiplomás állatorvos, a Magyar Állatorvosi Kamara első elnöke már betöltötte 50. életévét, amikor úgy érezte, hogy le kell írnia mindazt a sok élményt amit munkája, élete során átélt, megtapasztalt. A Paraszti huncutságok, avagy egy állatorvos naplótöredékei című könyve nagy sikert aratott az olvasóközönség körében. A kötet népszerűségére jellemző, hogy a mai napig a könyv négy kiadása látott napvilágot. Azóta Bartalis Imre számos, elsősorban a parasztok, a paraszti létforma iránti szeretettől áthatott, személyes történeteket feldolgozó, jelentős kordokumentum értékkel bíró művét vehették kézbe az olvasók: Későn jöttél mama: Egy állatorvos családregénye /1999/, Üzenet a harmadik évezred emberének /2002-2003/, Ne hagyd abba, Apa /2005/, Mindig az igazat, csakis az igazat /2005/, Velünk élő történelem /2007/, Magyar tragédiák /2009-2014/. A felsorolt írásokban a gyermekkor, a szülői házban töltött idő, az élethivatás évtizedei, szakmai és magánéletének, emberi kapcsolatainak örömteli, humoros, vagy éppen szívfájdító pillanatai villannak meg az elmúlt évszázadból.

 

Dr. Bartalis Imre jelenleg önéletrajzán dolgozik a Y-i otthonában

Bartalis Imre ma sem szakadt el az írástól. Mostanában önéletrajzi könyvén dolgozik, amely mint mondja, nem csak tanulságos, de humorban is bővelkedik majd. Így ajánlja a készülő művet a leendő olvasók figyelmébe. – Életrajzom ezúttal nem a szokásos állatorvosi munkámról szól, hanem az életemben előfordult, érdekesnek tartott történetek sorozata lesz. Egész életemben vidám ember voltam. Szerettem a jó társaságot. A rosszból is tudtam jót fabrikálni, a kudarcokon átsiklani, a szépet és a tanulságosat keresni mindenben. Ezért készülő könyvem epizódok sorozatából fog állni, amelyeknek a csattanója valójában humoros és tanulságos lesz. Előre is elnézést kérek azoktól az olvasóimtól, akik már olvasták korábban megjelent könyveimet. Azokból ugyanis több érdekes részlet az új kiadványban is megjelenik majd, hiszen ezek életem egy részét alkotják- mondja a Magyar Újságírók Közösségének tapolcai kitüntettje, az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. életmű díjasa, Dr. Bartalis Imre. /Töreky L./

Magyar Kultúráért kitüntetést kapott a nyugalmazott tapolcai állatorvos-író

| hírek, közélet, kultúra |