A tapolcai Mohos és Vetsey házaspár nem mindennapi módot választott egy afrikai kiruccanásnak. Pénteken indultak el a „kontinensnézőbe”, mégpedig a Budapest – Bamako 2020 rally résztvevőiként.

 

A Fő téren búcsúztak a barátokról, ismerősöktől. A képen a tapolcai résztvevők (balról) Mohos Imre, Vetsey László, Mohos- Bárány Nóra és Vetsey Anita. /Fotó: Májer Edit/


 

Mint arról korábban már beszámoltunk (erről ITT olvashat), Mohos – Bárány Nóra és férje Imre, valamint Vetsey Anita és párja László az igazi Afrikát szerette volna felfedezni, így közel egy éve már annak, hogy regisztráltak a kétévente megrendezésre kerülő Budapest – Bamako rally-ra. Nem a verseny kategóriában indultak, számukra a kihívást, az élményeket jelenti ez az autós kaland. Fontos megemlíteni, hogy minden alkalommal jótékony célok mellé állnak a rally szervezői: idén Szenegál egy kicsiny falujában, Dindefeloban vezetékes tiszta ivóvíz rendszer kiépítését támogatják. A projekt keretében kutat, napelemes szivattyút, víztornyot és csővezetékeket építenek a faluban. Emellett faültetést kezdeményeztek Sierra Leonéban, valamint a rally-t kíséri egy adományokkal megpakolt kamion is, melyeket az útvonal melletti településeken fognak szétosztani a helyieknek.

 

Az utolsó pillanatokban is alakítottak még az autón. A Fő térre, az indulásra egyenesen a szervizből hozták a kocsit. /Fotó: Májer Edit/


 

Az idei útvonal egyébként minden eddiginél messzebbre vezeti a résztvevőket, egészen Nyugat-Afrika szívéig. Budapestről indultak a résztvevők pénteken. Európát Szlovéniát, Olaszországot, Franciaországot, Spanyolországot érintve hagyják el, majd Marokkón át Mauritánián, Szenegálon át – Guineát is érintve – Sierra Leonéban végződik a 9000 km-es, bő három hetes kaland. (A részletes útvonalról videót ITT tekinthet meg).

 

Az autónak többféle környezethez kell majd alkalmazkodnia az út során. /Fotó: Májer Edit/


 

A két házaspár pénteken, Tapolcán, a Fő téren búcsúzott el és indul el a kalandra ( a Tapolcai Média élő videóját, a résztvevőkkel készített interjút ITT nézheti vissza). Sokan eljöttek, barátok, családtagok, de több városlakó is kíváncsi volt az indulásukra. Elmondták, az utolsó napokban fogta el őket a legjobban az izgalom. Felsorolni sem lehet, mennyi előkészületet igényelt az élet minden területéről ez az út. Több szerviz is bekapcsolódott az autó felkészítésébe – direkt erre a célra vásároltak egy Toyotát és alakították át, a leglátványosabb talán a tetőcsomagtartó és a reflektorok felszerelése volt, de rengeteg apróbb változtatást kellett még eszközölni, hogy a kocsi kibírja a nagy utat. A pakolással voltak még gondban, de végül minden a helyére került.

 

Csomagok bepakolva, minden elintézve, indulásra készen. /Fotó: Májer Edit/


 

Megtudtuk, minden nap lesz egy esti találkozási pont a résztvevőknek, ahol sátrat vernek, majd reggel indulnak tovább. A tapolcaiak ötnapi vésztartalékkal készültek étel-ital tekintetében, egyébként útjuk során szeretnének megismerkedni a helyi konyhával, ételekkel is. A pénteki búcsúzást követően izgatottan vágtak neki a 116-s rajtszámmal, a több mint ötven lelkes támogató logójával telematricázott autóval az életre szóló kalandra.

 

Már úton. Még egy utolsó integetés a családnak. /Fotó: Májer Edit/


 

A két házaspár létrehozott egy Facebook oldalt is, Tapolca – Bamako Rally 2020 néven, ahol bárki követheti mindennapjaikat.

 

Pihenő Monacoban /Fotó: Tapolca – Bamako Rally 2020/


 

A hangulat remek. Itt éppen Granadában fotózkodtak. /Fotó: Tapolca – Bamako Rally 2020/


 

A Tapolcai Városi Televízió jövő heti (02.05-i) friss adásában, a Sportmagazinban részletesen is foglalkozunk a témával, a szervizben készítette interjúkat, valamint Anita és Nóra indulás előtti gondolatait is megtekintheti az összefoglalóban. A műsort felkerült majd az internetre is, mely a Tapolcai Média oldalon lesz elérhető és visszanézhető.
/Májer Edit/

 

Pénteken elindultak Afrikába. A cél Sierra Leone

| hírek, közélet, sport |