Sokan találgatnak miért áll a város fő terén egy logókkal jócskán telematricázott autó. Íme, a válasz: két tapolcai házaspár jövő pénteken nekivág a Budapest – Bamako 2020 rally túrának, amit inkább nevezzünk kalandnak. A cél pedig Sierra Leone.

 

A Budapest – Bamako 2020 tapolcai indulóinak autója. Az átalakítás, felkészítés már a vége felé közeleg. /Fotó: Májer Edit/

 

A Dakar Rally egyetlen szellemi örököse, a Budapest – Bamako egy extrém autós kaland, egyben tájékozódási verseny, veszélyekkel övezett útvonalon, felvéve a harcot a természettel, az időjárással és az idővel. Gyakorlatilag bárki, bármilyen járművel nekivághat. Másrészről viszont egy jótékonysági kezdeményezés, hiszen a szervezők minden évben támogatnak egy „nemes ügyet” Afrikában.
Az idei útvonal minden eddiginél messzebbre viszi a résztvevőket, Budapesttől egészen Nyugat-Afrika szívéig, Sierra Leone-ig. 9000 km, nagyjából három hét alatt. Az indulók teljesen magukra lesznek utalva.

A tapolcai Mohos – Bárány Nóra és férje, Mohos Imre, illetve egy baráti házaspár, Vetsey Anita és László kigondolták, hogy szeretnék látni Afrikát, de nem a „turista verziót”, hanem az „igazi” Afrikát, úgy, ahogyan csak keveseknek adatik meg. Egy éve fogalmazódott meg bennük az ötlet, hogy beneveznek az Európán és Afrikán átívelő extrém rallyra – azon belül is nem a versenyre, hanem a túrára. Meglepő momentuma a történetnek, hogy mindezt a hölgyek találták ki és beszélték rá párjaikat. Javában folynak az előkészületek, az autón pedig az utolsó simításokat végzik.

 

László (balra) és Imre. Mindig akad valami, amit még el kell intézni az indulásig. Ma is átnéztek, ellenőriztek pár dolgot az autószerelőkkel. /Fotó: Májer Edit/

 

Megtudtuk, a jármű felkészítésére rengeteg időt, energiát fordítottak. Szinte mindent át kellett nézni rajta, majd pedig úgy előkészíteni, hogy kibírja az extrém körülményeket is. Imre elmondta, nagyon hálásak azoknak az autószerelő kollégáknak, ismerősöknek, barátoknak, akik segítettek nekik átalakítani az autót, illetve, akik felkészítették őket mi lesz majd a teendő egy-egy, helyszínen felmerülő probléma kapcsán.

Ma is átnéztek, ellenőriztek pár dolgot az autón. Fel kellett készíteni az extrém terepre és időjárásra is. /Fotók: Májer Edit/

 

Nagyon örültek, hogy ilyen sokan a kezdeményezésük, ötletük mellé álltak – ez a szponzorok logóival telematricázott autóból is látszik. Nem csak a helyi önkormányzat, vállalkozók, és cégek támogatták őket, hanem a környékből és jóval távolabbi településekről is.

Jövő héten, pénteken, január 31-én indulnak Tapolcáról késő délelőtt. Aki szeretné élőben is megnézni az autót, vagy kíváncsi rá mi mindent csomagoltak be a nagy útra, az nyugodtan kilátogathat a Fő térre.

 

A Fő téren sokan megcsodálták az autót. Aki még nem látta közelről, az jövő hét péntekig még megteheti. /Fotó: Májer Edit/

 

A két házaspár létrehozott egy Facebook oldalt is, Tapolca – Bamako Rally 2020 néven, ahol azt tervezik, hogy a kalandjuk minden napjáról (és az addig előttük álló egy hétről) osztanak majd meg képeket, tapasztalatokat, történéseket. A végső indulás időpontját is itt teszik majd közzé jövő héten.

Az indulásukat követő újságcikkünkből megtudhatják többek között azt is, hogy a túra szervezői mivel támogatják idén Afrikát, merre vezet a részletes útvonal, továbbá hogyan készült fel a két házaspár a kalandtúrára, vagy, hol fognak majd aludni, illetve mit rejt majd a csomagtartó.

/Májer Edit/

Irány Afrika!

| hírek, közélet, sport |