Nyolcszáz főnyi utassal érkezett meg Tapolcára december 28-án, valamivel délután 13 óra előtt a Nohab-Púpos Találkozó két vasúti szerelvénye. Sok száz érdeklődő, vasútbarát, mozdonyrajongó és fotós csodálta, illetve örökítette meg a MÁV Nosztalgia Kft.  szervezésében zajló nem mindennapi esemény mozzanatait.

 

 

 

Tapolca a Nohab mozdonyok, a múzeumi Négyeske torzó, illetve a 2015-től zajló nagysikerű Nohab találkozók otthona, a barátságos arcú és mára kultikussá vált dízelmozdonyokból áradó életérzés rajongóinak zarándokhelye. A svéd vasúti járműgyártás és a MÁV közös büszkeségei mellett ezúttal a magyar gyártású “Púposnak” is termett babér, hiszen négy szép példánnyal képviselte magát az M40-es sorozat, amely a maga korában világszínvonalú mozdonynak számított, a hatvanas évektől közel két évtizeden keresztül szolgált a hazai síneken.

 

 

Ezek a dízelmozdonyok első-és másodrendű fővonalakon továbbítottak gyakran nehéz személyszállító vonatokat, a Dunántúl nagyobb emelkedőit sokszor erőn felül tudták csak leküzdeni. Szakértők szerint, a sorozat feszített üzeme a dízelmotort hamar megviselte, amelyet eleinte a gyárral közösen a MÁV igyekezett kijavítani. Az 1990-es évekre azonban az alkatrészutánpótlás gyakorlatilag megszűnt, ezért sorozatosan álltak le a mozdonyok. Nem egy esetben csak néhány a maga korában még filléresnek számító alkatrész pecsételte meg egy-egy példány sorsát. Az, hogy ma is vannak üzemelő, iparvasúti szolgálatban álló púposok, a fűtőházak áldozatos, gondos munkájának köszönhető.

 

 

Mint azt megtudtuk, a Nohab, azaz M61-es sorozat és a Púpos M40-es sorozatú dízelmozdonyok által vontatott különvonatok december 28-án indultak Kelenföld vasútállomásról a MÁV Nosztalgia Kft által szervezett, Fogathajtás: Csata elnevezésű rendezvény keretében. Szombaton két élményvonatos utazást szerveztek a fővárosból Tapolcára; az egyik szerelvény a Balaton északi, a másik a déli partján haladva érkezett meg városunkba.

 

 

A tapolcai állomást benépesítő vasútbarátokat a nosztalgia szerelvények látványán túl, vasúti ajándéktárgyak, relikviák vására és a közeli VOKE Batsányi művelődési központban rendkívül színvonalas vasútmodell kiállítás is várta. /tl/

 

Nosztalgia, életérzés Nohabokkal és Púposokkal

| Egyéb, gazdaság, hírek, közélet |