Különleges vendégei lesznek az idei, jubileumi, X. Szilveszteri Malom-tó úszásnak. Az év utolsó napjának délelőttjén Dina Márton és Peák Barnabás lesz a sztárvendég. Tapolca már Giro d’Italia „lázban ég”. Jövő májusban halad át városunkon a rangos kerékpáros verseny, ezért a szervezők ennek jegyében az idei tóúszásra két – rendkívül tehetséges és elismert – fiatal kerékpárversenyzőt hívtak meg. Mártonnal és Barnabással beszélgettünk.

 

Dina Márton (balra) és Peák Barnabás Tapolcára látogat. /Fotó: Kometa Cycling Team és Peák Barnabás Facebook/


 

– Nekem az életem a kerékpársport. Azt hiszem, nagyon szerencsés vagyok, hogy elmondhatom magamról, hogy a munkám a hobbim. A napjaimat gyakorlatilag teljes egészében ez teszi ki. Edzés, pihenés illetve a csapat, és az egyéni szponzorok által elvárt megjelenés. Nagyjából két évesen tudtam már kerékpározni, de versenyezni csak tizenhárom évesen kezdtem el. Onnantól nem volt megállás – árulta el nekünk Marci. – Számomra a kerékpározás egy önmegvalósítás. Szeretem érezni, hogy a kerékpáromon önerőből milyen messzire tudok jutni. Szeretek egy reggel elindulni otthonról, menni, amerre kedvem van, egy szép helyen megebédelni, élvezni a szabadságom és aztán hazatekerni – osztotta meg velünk Barnabás.

 

Barnabás számára a kerékpározás az önmegvalósítás egyik formája./Fotó: www.tourdenormandiecycliste.fr/


 

Marci az eddigi élményeiről, tapasztalatairól is mesélt – Rengeteg szép élményem van a kerékpározással kapcsolatban. Gyönyörű helyekre jutottam el, nagyon sok új embert, és más kultúrát ismertem meg. Számomra maga a kerékpározás is élmény. Minden egyes edzés, amikor a teljesítőképességem határait feszegetem, vagy túl is lépem. Utána belegondolni, hogy megcsináltam ezt is, igen jó élmény. Nyilván nagyon sok áldozatot kell hozni azért, hogy az ember jó eredményeket érjen el, sokszor nem mehet elbulizni a barátaival, vagy nincs otthon egy szerette születésnapján, de rengeteg olyan élménnyel gazdagodik, amivel mások nem – tudtuk meg a kerékpárostól. Érdeklődtünk arról is, milyen a versenyzői élet. – Sokak számára unalmas lehet, mert igazából edzünk és pihenünk. Maga a pihenés ugyan olyan, ha nem fontosabb, mint a megfelelő edzés. Persze, amikor az emberek többsége meghallja, hogy az egész telet Spanyolországba töltöm, akkor nagyon irigyel, de abba nem gondol bele, hogy én nem várost nézni megyek oda, hanem edzeni – persze azért két – három hét alatt egy nap szokott jutni ilyenfajta kikapcsolódásra is. Minden nap kerékpározom, még a pihenő napon is felülök egy-két órára. Rendes edzésnapon van, hogy nettó hat órát is eltöltök a nyeregben, természetesen akkor nem kell sok mást csinálni, de egyébként heti két-háromszor konditerembe is eljárok. Nagyjából hat-hét napokat töltök egybe otthon, utána szinte ugyan ennyit külföldön, valahol versenyen. Gyakorlatilag ki sem pakolok a táskámból – tette hozzá a sportoló.

 

Márton életét jelenleg a kerékpározás tölti ki. /Fotó: Dina Márton Facebook/


 

Barnabást kérdeztük a Giro d’Italia-ról – Ez egy huszonegy napos verseny, amit csak a legjobbak tudnak végig teljesíteni, másnak ott nincs helye. A szurkolók számára biztosan nagyon jó érzés lesz, hogy a mezőny, amit a TV-ben látnak ott halad majd el.
Akinek felkeltette érdeklődését Márton vagy Barnabás munkássága, eredményei és szívesen találkozna velük, látogasson el a Malom-tó úszásra és beszélgessen bátran a két fiatallal, kerékpározásról, versenyzésről, vagy éppen a jövő évi Giro d’Italia-ról. /Májer Edit/

 
A két fiatal videoüzenetet is küldött Tapolcának
Márton üzenete
Barnabás üzenete
 

Kerékpáros sztárvendégei lesznek a tóúszásnak – Dina Márton és Peák Barnabás Tapolcára látogat

| hírek, közélet, sport |