Vetsey Károly szinte egy teljes életművet felölelő önálló kiállításának megnyitó ünnepsége,  a Tamási Áron Művelődési Központ 2019-es programnaptárának utolsó jelentős képzőművészeti eseménye volt az elmúlt napokban.

 

 

 

Vetsey Károly romantikus festményein átsüt a természet és a lakóhely iránt érzett szeretet, a városhoz, a Balatonhoz, a környező erdőségekhez és a felhőkhöz fűződő vonzalom és csodálat.Most élete első gyűjteményes kiállításán, a közönség hatvan alkotáson tekinthette meg az alkotó minden festői témában való jártasságát.

 

 

A kiállítás ünnepélyes megnyitójára érkezett szépszámú közönséget Barczáné Tóth Boglárka a TÁMK igazgatója köszöntötte, majd Tihanyiné Bálint Zsuzsanna a képzőművészkör vezetője méltatta a kiállító művész tehetségét, szorgalmát, magas technikai és művészi igénnyel készült alkotásait.

 

Balról: Tihanyiné Bálint Zsuzsanna, Barczáné Tóth Boglárka, Vetsey Szilvia és a kiállító alkotó, Vetsey Károly

 

– Amatőr, autodidakta festő Vetsey Károly, de a szó legnemesebb értelmében az. Az iskola ugyanis nem az egyetlen út, a szakma, a festészet felsőfokon megtanulható akadémiai képzés nélkül is. A most kiállító alkotó képeit megvizsgálva az értő szem láthatja, hogy technikailag ennél jobbat akadémiai ismeretek birtokában is nehéz létrehozni. Karcsi rengeteget tanult, autodidakta módszerrel, nagy alázattal, szorgalommal azoktól a nagy művészektől akiknek az útját járta, akik mindmáig a világ festészetének legmagasabb szintjét képviselik- fogalmazott a körvezető.

 

 

A kiállítást Vetsey Szilvia nyitotta meg. Az alkotó lánya elárulta, hogy már a nagypapa, Vetsey Gyula is csodálatos képeket készített, tehetsége azonban a kor viszontagságai között nem teljesedhetett ki, az orosz megszállás éveiben eltűntek, elégtek képei. Később a kommunista éra, az államszocializmus világa pedig alkotókedvétől is megfosztotta. Édesapám kiállításán egy 1936-ból megmaradt Vetsey Gyula alkotás rá emlékezik-világított rá az alkotó lánya a családi genetikában hordozott tehetségre. Vetsey Szilvia szerint, édesapja Vetsey Károly igazi elköteleződéssel fest, nem tántorítja el senki és semmi az alkotástól, melynek során érdek és elvárás nem befolyásolta soha. 2019.dec. 5-ig láthatja a közönség a  kiállítást a Tapolcai Tamási Áron Művelődési Központban. /tl/

 

Vetsey Károly élete összefonódott a festészettel

| hírek, közélet, kultúra |