Szurkoljunk együtt a Tördemic Néptáncegyüttesnek! A Pörge gyermek tánccsoport bejutott a Fölszállott a páva televíziós tehetségkutató műsor elődöntőjének élőadásába. Pénteken este 19:30-tól a Duna Televízió adásában szoríthatnak a nézők a tánccsoportnak a sikeres szereplésért és a továbbjutásért.

 

 

2016-ban, a műsor előző évadában, a Tördemic Néptáncegyüttes Kukonyák csoportja is részese volt a Fölszállott a pávának. Idén annak a csapatnak nagyjából a fele, illetve a Barkóca csoport idősebb tagjai alkotják a Pörge csoportot, akik bejutottak a műsor elődöntőjének élő műsorába. /Fotó: Tördemic Néptáncegyüttes/

 

A táncegyüttes három év után ismét megméreti magát a Fölszállott a pávában. Lapunkat Szabó Csaba, a Tördemic Néptáncegyüttes művészeti vezetője tájékoztatta még az utazást megelőzően. – A saját táncát mindenkinek ismernie kell – szögezte le a vezető, aki elmondta számukra a legfontosabbak a helyi értékek, így a produkciójukat is Veszprém megye, elsősorban a Bakony, Balaton – felvidék táncanyagából, szokásanyagából állították össze és vitték színpadra, elsőként a megyében. A műsort főként Szabó Csaba saját gyűjtéséből, illetve a nagy elődök, személyiségek munkáját, kutatási anyagát felhasználva állították össze. A vezető kiemelte Békefi Antal nevét, továbbá a veszprémi Békefi család segítségét. Megtudtuk, a produkcióhoz a veszprémi múzeummal csináltatott a csoport viseletet, a zenei kíséret pedig Császár Dominik nevéhez köthető.

 

Utazás Budapestre. /Fotó:Tördemic Néptáncegyüttes/

 

Hosszú út vezetett a pénteki élő műsorig. – Több selejtezőn vagyunk már túl. Először is egy videófelvétellel kellett jelentkeznünk, melyet egy tizenkét tagú zsűri értékelt. Érdemesnek tartották a csoportok, hogy a televíziós előválogatón behívják a stúdióba. Ide száz produkció jutott be (nemcsak néptáncosok, hanem szólisták, énekesek, zenekarok is), a táncegyüttesek legjobb tizenkettő csoportja közé beválogatták a szeptemberi budapesti válogatón a Tördemic Néptáncegyüttest is – tudtuk meg Szabó Csabától. A táncegyüttes egyedüliként képviseli Veszprém megyét egy harmincfős csapattal, amivel a legnagyobb létszámú csoportnak számítanak a mezőnyben. A fellépő csapat egyébként két csoportból, a három éve már szintén itt szereplő Kukonyákból és a Barkócás csoport régebbi táncosaiból tevődik össze. Az utóbbi két hónap csak arról szólt, hogy a csapat összeszokjon. Budapestről Fundák – Kaszai Lili és Fundák Kristóf mentorok segítették a munkájukat, a színpadra állításban is tevékenyen részt vettek és vesznek még most is. Csabától azt is megtudtuk, hogy a táncosokon kívül ebben a produkcióban még nagyon sok ember munkája benne van, egy egész kis közösség alakult ki a közös cél érdekében. Külön kiemelte a Szín-Vonal AMI segítségét, hiszen tevékenyen a kezdeményezésük mellé álltak.

A csoport szerdán már megérkezett, a péntek esti elő adásig pedig még ismerkedés a teremmel, stúdió, hang és fény beállás, fotózás és próbák vártak és várnak a gyerekekre. /Májer Edit/

 
Szabó Csaba művészeti vezető az utazást megelőzően a Tapolcai Városi Televízió stúdió vendége volt. A teljes beszélgetést megtekintheti IDE KATTINTVA (30:32 perctől).
 

Élő tv műsorban a Tördemic Néptáncegyüttes

| hírek, közélet, kultúra |