15 | 09 | 17.
SZOCIÁLIS ÉS EGÉSZSÉGÜGYI ALAPELLÁTÁSI INTÉZET

SAJTÓKÖZLEMÉNY

BEFEJEZŐDÖTT TAPOLCA ÉS KISTÉRSÉGE LAKOSSÁGÁNAK EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSE

Tapolca Város Önkormányzatának fenntartásában lévő Szociális és Egészségügyi Apaellátási Intézet pályázatot valósított meg az “Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok a kistérségekben” című pályázati felhívásra. Az Új Széchenyi Terv keretében, 2013.07.01. és 2015.08.31. között megvalósuló “Egészségfejlesztéssel Tapolca kistérség lakosságáért” című, TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0009 kódszámú projektet az Európai Unió vissza nem térítendő 115 869 659 Ft összeggel, 100%-ban támogatta.

A Szociális és Egészségügyi Alapellátási Intézetet Tapolca Város Önkormányzata Képviselő-testülete alapította 1997.01.01-vel a szociális, egészségügyi és gyermekvédelmi alapellátási feladatok ellátására. A Szociális és Egészségügyi Alapellátási Intézetet, mint projektgazda stratégiai célja, hogy támogassa az Önkormányzatot abban, hogy Tapolca és kistérsége lakossága életszínvonala javuljon, és a működése során nyújtott magas minőségű szociális és egészségügyi szolgáltatásokon keresztül fenntartható módon az elérhető legtöbb társadalmi és egészséghaszonhoz juttassa Tapolca város és a Tapolcai kistérség (járás) lakóit.

A projekt célja a kistérség lakosságának egészségfelfogásának pozitív irányba való elmozdítása, ezáltal egészségesebb, aktívabb, termelékenyebb és hosszabb élethez juttatása volt. A célok eléréséhez az egészségfejlesztést helyeztük előtérbe.

A projekt kezdetén létrehoztuk az Egészségfejlesztési Irodát (EFI), amely működésével egyrészt rendszeres és tudatos kockázat felmérési, szűrési tevékenységet végzett, másrészt a kistérség egészségfejlesztési szereplői prevenciós tevékenységeinek támogatásával, működésük összehangolásával, együttműködések létrehozásával erősítette meg a kistérség egészségét.

A projekt eredményeként 26 hónap alatt több száz mozgásprogramot valósítottunk meg, 40 települési sport – és egészségnapon vettünk részt a kistérség (járás) településein. Lebonyolítottunk 9 db Munkahelyi szűrést, Strandszűréseket, Alapellátási szűréseket, Működtettünk klubokat, tudásmegosztási rendezvényeket, nyílt napokat szerveztünk.

A projekt során szervezett programokon keresztül bevonásra került a tapolcai kistérség több mint 13 ezer lakója.

Befejeződött Tapolca és kistérsége lakosságának egészségfejlesztése

| Sajtóközlemény |