Összeült az időstanács- A kérdések egy része a jövő évi költségvetés tervezésére irányult

Még az új testület első ülése előtt, október 8-án hívta össze Kutasi Iván az Idősek Tanácsadó Testületét, hogy tájékoztatást kapjanak annak összetételéről, a bizottságok külsős tagjairól. A tanácsot Dobó Zoltán polgármester, Pass Sándor és Puskás Ákos alpolgármesterek tájékoztatták.

A testületet Dobó Zoltán polgármester hívta életre öt évvel ez előtt azzal a céllal, hogy a város közéletében szívesen dolgozó szépkorúak tanácsát kikérje jelentősebb Tapolcát érintő kérdésekben. Így rendszeresen összeülnek a képviselő-testület ülései előtt, amikor megvitatják ők is a fontosabb napirendi pontokat. De gyakran előfordul, hogy az idősek tanácsa áll elő témákkal és kérdésekkel. Ez történt most is, amikor a tanácsadó testület volt kíváncs arra, hogy hogyan állnak fel a bizottságok, kik lesznek a bizottsági elnökök, kiket kértek fel külsős bizottsági munkára. Van-e köztük az adott bizottság munkáját segíteni tudó szakember. Dobó Zoltán elmondta, hogy minden bizottság komoly munkát végez, vannak olyanok is, amelyeknek saját hatáskörben meghozott döntései lehetnek, az ügyrendi bizottság pedig csak képviselőkből állhat. Az utóbb elmlítettnél lesz változás a létszámban, mert az öt fős létszámot háromra csökkentik. A külső bizottsági tagokat pedig pontosan olyan szempontok szerint választották ki, hogy munkájukból, végzettségükből, vagy eddigi bizottsági tagsági tapasztalatukból adódóan, nagyban segítik majd a szakbizottsági munkát. Az idősek tanácsa érdeklődött a tanácsnokok személyéről is.
A polgármester válaszában rámutatott, hogy a közbiztonsági tanácsnok személyében nem lesz változás, ezt a feladatot továbbra is Tölgyes Zsolt látja majd el, az ifjúsági tanácsnok feladatait pedig Konczek Tímea képviselőasszony kapja meg. További kérdéseik a jövő évi költségvetés tervezésére irányultak, főként arra, hogy tervez-e az önkormányzat megszorításokat. A városvezetés ismertette a költségvetés tervezés menetét, hogy miképpen alakulhatnak a fő irányszámok bevételek és kiadások tekintetében. A tervezés elkezdődik a következő napokban, de minden bizonytalan, hiszen az országnak sincsen még jövő évi költségvetése, ugyanakkor érkeznek már hivatalos és meg nem erősített információk is a helyi iparűzési adó tervezett változtatásával kapcsolatban. A helyzetünk nem könnyű, hiszen az elmúlt öt évben kovid, energiaválság, háborús helyzet, különféle elvonások és pluszban befizetett szolidáris adó miatt a város összességében egymilliárd forinttal lett szegényebb, saját adóinkat, és szolgáltatási díjainkat pedig hosszú évek óta nem emeltük. A város gazdálkodása egyelőre biztonságban van és arra törekszünk, hogy ez így is maradjon-mondta. /km-tl/

Összeült az időstanács- A kérdések egy része a jövő évi költségvetés tervezésére irányult

| hírek, közélet, önkormányzat |