Alakuló ülést tartott Tapolca új képviselő-testülete

Ünnepélyes alakuló üléssel, eskütétellel kezdte meg munkáját a város önkormányzatának új képviselő-testülete. Összesen 11 napirendi pontot érintően születtek döntések: elfogadták a szervezeti és működési szabályzatot, megválasztották a bizottságok tagjait, az alpolgármestereket, tanácsnokokat, illetve döntöttek az illetményekről, tiszteletdíjakról, költségtérítésekről is. Az eseményt a Tapolcai Média élőben közvetítette.

A testület új tagjainak eskütételét megelőzően, Takács Lászlóné, a választási bizottság elnöke tájékoztatott a 2024-es önkormányzati választások helyi eredményéről. Elhangzott, Tapolca város 12142 szavazásra jogosult polgára közül 7461 fő járult az urnákhoz, összesen 7332 érvényes szavazat született. Dobó Zoltán a szavazatok 64.85 százalékát (4755 darab)  megszerezve, továbbra is folytathatja polgármesteri munkáját. A testület mind a nyolc megválasztott tagja, Konczek Tímea, Tölgyes Zsolt, Pass Sándor, Bertalan Csaba, Dalmai Melinda, Buzás Gyula, Puskás Ákos és Rózsa Dávid egyaránt az Egységben Tapolczáért Egyesület színeiben nyerte meg választói körzete többségi bizalmát. Kompenzációs listán, a töredékszavazatok alapján a Fidesz-KDNP jelöltjei, Lasztovicza Máté, Horváthné Somogyi Ildikó és Molnár Attila  került be a testületbe. (Az alakuló ülésen Lasztovicza Máté képviselői széke üresen maradt. ( Lasztovicza Máté a Tapolcai Médiát úgy tájékoztatta, hogy a megyei közgyűlés alelnökévé választotta, ez a funkció pedig elmondása szerint, összeférhetetlen az önkormányzati képviselőséggel.) A megüresedett képviselői hely betöltéséről később születhet döntés- mondta el a választási bizottság elnöke a helyszínen.

A külsős bizottsági tagok ( nem képviselők ) eskütétele

Dobó Zoltán programbeszédében az elmúlt önkormányzati ciklus nehézségeiről és prioritásairól fogalmazott meg gondolatokat, hangsúlyozva, hogy a városvezetés igyekezett mindig körülmények között az embert, illetve a város működésének biztonságát az előtérbe helyezni. A 2024-2029-es ciklusra pedig “együttműködő munkát, megértést és áldozatos hozzáállást” kért minden képviselőtől. – A jövő nehézségeit csak úgy oldhatjuk meg, ha közös álláspontra helyezkedünk, a helyi közösség érdekeit figyelembe véve és szem előtt tartva egységesen tudunk fellépni. A prioritások közül az első helyre a szociális ellátórendszer biztonságát, illetve a legkiszolgáltatottabbak, a gyerekek és az idősek védelmét tette a polgármester. Hasonlóan fontos feladatként jelölte meg a városi munkahelyek és dolgozói bérek kifizetésének biztonságát, továbbá a városüzemeltetés színvonalának megőrzését, annak lehetőség szerinti  fejlesztését. Az önkormányzati ciklusra tervezett fejlesztések közül a legnagyobb súllyal az új gyermekorvosi rendelő megvalósítását, a Köztársaság tér és a piac átépítését, fejlesztését említette meg feladatként Dobó Zoltán. Mindezek mellett a város lakosságával, egyenruhás szervezeteivel, a kormányszervezetekkel, illetve civil sport, művészeti és nyugdíjasokat tömörítő egyesületeivel folytatott párbeszéd, együttműködő kapcsolat, jó viszony kialakítása  is a városvezetés kiemelt céljai között lesz-hangsúlyozta. – Biztosíthatok mindenkit, hogy a korábban már kialakult jó kapcsolat iránya csak a még szorosabb együttműködés felé mutathat- fogalmazott a polgármester, aki személyes hangvételű ígéretet is tett programbeszéde végén. – Továbbra is elérhető leszek mindenki számára, szeretném ha közvetlenül is megkeresnének… Empátiával, szeretettel, emberséggel, teljes tudásommal és akaratommal szeretném szolgálni népemet, hazámat és  városomat Tapolcát. Mindenkinek jó munkát kívánok, és azt kérem, hogy legyenek társaim és segítségeim az előttünk álló években!

A testület döntött a polgármester illetményéről és költségtérítéséről, amelynek törvényi vonatkozásait, előírásait Dr. Iker Viktória jegyző ismertette. A képviselők egyhangúlag elfogadták az erről szóló napirendi pontot.: a döntés értelmében a tapolcai polgármester 975 ezer forint bruttó bért és 15 százalékos költségtérítést (bruttó 146200 forint) vehet fel havonta.

A képviselők tiszteletdíjának mértékét  törvény nem szabályozza, arra a város polgármestere tett javaslatot: bruttó 120 ezer forint tiszteletdíjat a képviselőknek, bruttó 272 ezer forintot a bizottsági elnököknek és tanácsnokoknak, bruttó 197 ezer 500 forintot a képviselő bizottsági tagoknak, a nem önkormányzati képviselő bizottsági tagoknak pedig bruttó 80 ezer 625 forintot szavazott meg egyhangúlag az új testület.

Megválasztották a képviselők a bizottságok képviselő és külsős tagjait is, akik hasonlóan a képviselő státuszú  bizottsági tagokhoz, szintén esküt tettek.

A gazdasági bizottságba ( Lasztovicza Máté helyére) Tölgyes Zsolt képviselőt javasolta Dobó Zoltán, a testület Molnár Attila Ádám és a Horváthné Somogyi Ildikó képviselők tartózkodása mellett fogadta el a változást.

Az ügyrendi bizottságba Bertalan Csaba elnök, Buzás Gyula és Tölgyes Zsolt személyét egyhangúlag szavazta meg a testület. A gazdasági bizottság elnökének Buzás Gyulát, képviselő tagjainak Bertalan Csabát, Konczek Tímeát és Tölgyes Zsoltot, nem képviselő tagjaivá pedig Bolla Albertet, Peszleg Gyulát és Töreky Attilát választották a képviselők két tartózkodás mellett. A humán bizottság elnöke Dalmai Melinda, tagjai pedig Horváthné Somogyi Ildikó, Konczek Tímea és Rózsa Dávid képviselők, illetve Kolosi Emőke, Magvas Zoltán és Pass Máté külső tagok lettek. A turisztikai és városfejlesztési bizottság elnöke egyhangú döntéssel Rózsa Dávid lett, tagjai Dalmai Melinda, Molnár Attila Ádám, Tölgyes Zsolt, külsős tagjai pedig Minorics Tamás, Pilter Balázs és Szabó Sándor lettek. Elhangzott, az összeférhetetlenségi szabályokról később a jegyző tájékoztatja a megválasztott tisztségviselőket, illetve 30 napon belül vagyonnyilatkozatot is kell tenniük.

A város két alpolgármesterének eskütétele

Titkos szavazással megválasztotta az új testület a város egy főállású és egy társadalmi megbízatású alpolgármestereit. Az eredményt Bertalan Csaba képviselő, az ügyrendi bizottság elnöke hirdette ki: Puskás Ákos főállású és Pass Sándor társdalmi megbízatású korábbi alpolgármesterek folytathatják a megelőző ciklusban megkezdett munkát. Az érintettek esküt tettek.

Mivel az alpolgármesterek díjazása is nyilvános adat, annak összegét is nyilvános szavazással döntötte el a testület. Egyhangú döntés született:  Puskás Ákos 877 ezer 500 forint, Pass Sándor pedig 438 ezer 750 forint havi díjazásban részesül, illetve mindkét alpolgármester fizetése 15 százalékáig részesülhetnek költségtérítésben.

Tapolca Város Képviselő-testülete tanácsnokokat is választott. A közbiztonságért, katasztrófa elhárításért és helyi védelmi feladatokért Tölgyes Zsolt, a sport és ifjúsági kapcsolatokért Konczek Tímea felel majd tanácsnoki minőségben a testület egyhangú döntése alapján.

Tapolca újonnan felállt önkormányzati képviselő-testülete a Szózat hangjaira fejezte be alakuló ülését, majd pezsgős koccintásra, ünnepi ebédre várták az érintetteket a TÁMK különtermében. /Töreky L./

Alakuló ülést tartott Tapolca új képviselő-testülete

| hírek, önkormányzat, politika |