Hit és biztonság- erdélyi templomok mustrája a városi könyvtárban

Erdélyi erődített templomok mustrája címmel tartott előadást Mayer Jácint szakreferens a Wass Albert könyvtárban csütörtökön. A tapolcai muzeológus elmondta, ezek az épületek eredetileg nem erődtemplomokként jelentek meg, hanem szakrális céllal készültek a tatárjárás után.

A török ​​megjelenése miatt váltak erődítetté, hogy menedéket nyújtsanak a lakosságnak- tudhatták meg a jelenlévők. Elhangzott, éppen ezen okból a templomokat művészettörténeti és katonai szempontok alapján is lehet vizsgálni és kutatni.

Mayer Jácint, a HM Katonai Örökség Főosztály szakreferense elmondta, hogy ne úgy gondoljunk ezekre az épületekre, mint katonai funkciókkal is rendelkező objektumokra. Eredetileg vallási szerepük volt, de ha szükség úgy hozta, a polgári lakosságnak nyújtottak védelmet. Úgy fogalmazott a muzeológus, hogy ez a közel kétszáz épület leginkább a szászokhoz köthető. A magyar kutatók Erdélyben többnyire a magyar emlékeket keresik, ezért az ő kutatása egy olyan területre fókuszál, amely nálunk kevésbé ismert. Hozzátette, a román kormány évtizedeken keresztül nem támogatta a magyar és szász műemlékek kutatását. Most ez a szemlélet múlóban van, így az egyre nagyobb figyelmet kapó erdélyi turizmus egy újabb szegmenssel gazdagodik. /sz.z/

Hit és biztonság- erdélyi templomok mustrája a városi könyvtárban

| hírek, közélet, kultúra, oktatás |