Megalakult Tapolcán az új német és roma nemzetiségi önkormányzat

A mai napon megtartotta alakuló ülését (elsőként) a német, majd egy órával később a helyi roma nemzetiségi önkormányzat a polgármesteri hivatal emeleti tanácstermében. A képviselők esküt tettek, megválasztották vezető tisztségviselőiket, elfogadták a szervezeti működési szabályzatokat, illetve többek között elképzeléseikről, gyakorlati teendőikről egyeztettek a hivatal illetékes munkatársaival.

Takács Lászlóné, a helyi választási bizottság elnöke értékeli, illetve ismerteti a 2024-es önkormányzati választások német és roma nemzetiségi jelöltjeire leadott szavazatok végeredményét

Elsőként a német nemzetiségi önkormányzat tartott ünnepélyes alakuló ülést. A napirendi pontok elfogadását követően a hivatali munkatársak és a megválasztott képviselők meghallgatták a helyi választási bizottság elnökének beszámolóját a 2024. június 9-én megtartott német nemzetiségi választások eredményéről. Elhangzott, a névjegyzékben szereplő német nemzetiségi választópolgárok száma 22 volt, ebből 15 fő jelent meg a szavazófülkékben, ugyanennyi volt a beérkezett lezárt borítékok száma is. Érvénytelen szavazat nem volt. Molnár Attila Ferenc és Molnárné Resch Myrtil jelöltre egyaránt 13 érvényes voks érkezett, Varga Pem Annamária 11 darab szavazatot kapott a választóktól. A helyi választási bizottsághoz kifogás nem érkezett, a választás rendben, érvényesen lezajlott.

Balról: Varga Pem Annamária, Molnár Attila Ferenc és Molnárné Resch Myrtil

Az eskütételt követően a képviselők egyhangúlag Molnár Attila Ferenc elnöki és Varga Pem Annamária elnökhelyettesi megbízatását támogatták. A megválasztott elnök javaslatára az érintettek lemondtak tiszteletdíjukról. 

Egy órával később a roma nemzetiségi önkormányzat is megtartotta alakuló ülését. A  választáson összesen 70 fő szerepelt a választási névjegyzékben, ebből 41 fő jelent meg az urnáknál. 

Az eskütétel pillanatai. Balról:  Lendvai Ramóna, Szikszai Csaba és Szikszai János Richárd 

A roma nemzetiségi képviselő-jelöltek közül Lendvai Ramóna 24 szavazatot, Szikszai János Richárd szintén 24 voksot, Szikszai Csaba pedig 22 szavazatot kapott. A választási bizottsághoz kifogás nem érkezett, rendkívüli eset nem történt- derült ki a választási bizottság elnökének beszámolójából. Az eskütételt követően a választásokon eredményesen szereplő képviselők megválasztották a helyi roma nemzetiségi önkormányzat elnökét és elnökhelyettesét, illetve elfogadták a szervezeti működési szabályzatot. A szavazás eredményeként Szikszai János Richárd láthatja el a roma nemzetiségi önkormányzat elnöki teendőit, Lendvai Ramóna pedig alelnöki megbízatást kapott a megválasztott képviselők egyhangú döntése alapján. A roma nemzetiségi önkormányzat vezetői, (hasonlóan a német nemzetiségi önkormányzat tagjaihoz) tiszteletdíj nélkül vállalták megbízatásukat. /Töreky L./

Megalakult Tapolcán az új német és roma nemzetiségi önkormányzat

| hírek, közélet, önkormányzat, politika |