“Itt az ideje egy őszinte beszélgetésnek”

20 éves a Limfóma világnap. Szeptember 15-én zöld színnel a Limfóma világnapjára, kékkel pedig a Nemzetközi prosztata napra hívjuk fel a figyelmet. Rávilágítunk, hogy a betegséggel kapcsolatos tünetek korai felismerése, a korai diagnosztika és kezelés elengedhetetlenül fontos a gyógyuláshoz – tájékoztatta lapunkat Dr. György Annamária, a Szociális és Egészségügyi Alapellátási Intézet Testi-Lelki Egészségfejlesztési Központ munkatársa.

 

Dr. György Annamária

 

– A globális ötletet 2004-ben indította a World Lymphoma Awareness Day (WLAD) a Lymphoma Coalition (LC) non-profit szervezet. Célkitűzés volt, hogy a betegséggel kapcsolatos tudatosság erősítése érdekében felhívják a figyelmet a tünetek felismerésére, a korai diagnosztika és a kezelés fontosságára. Az idei év kampánytémája: “It’s Time for Some Honest Talk” – azaz “Itt az ideje egy őszinte beszélgetésnek”. A limfóma a nyirokrendszer megbetegedése, melynek számos fajtáját lehet elkülöníteni. A limfociták főként a nyirokrendszerben élő fehérvérsejtek, amelyek támogatják az immunrendszerünket a fertőzések és betegségek elleni küzdelemben. A felszaporodott rákos limfociták ezt az élettani funkciójukat nem képesek ellátni. Limfóma esetén a limfociták kontroll nélkül növekednek, osztódnak, burjánzanak. A betegség főként a nyirokrendszert érinti, de más szervekre is kiterjedhet. A daganatos betegségek közül az egyik legjobban gyógyítható, kezelhető betegségtípus. Az onkológiában, a tradicionális kezelések mellett innovatív gyógyszerek is segítik a kezelést és a gyógyítást. A limfóma szerzett, nem öröklődő betegség, amely gyengült immunrendszer mellett nagyobb eséllyel alakulhat ki. A kóros limfociták az egész szervezetben jelen vannak, de leggyakrabban a nyirokcsomókban gyűlnek össze, duzzanatot és szövetelváltozást okozva. A betegség bármely életkorban kialakulhat, lassú, illetve agresszív lefolyású is lehet.

 

A LIMFÓMA leggyakoribb tünetei: 

  • Fájdalmatlan nyirokcsomó duzzanat
  • Visszatérő láz
  • Állandó viszketés
  • Általános fáradtság
  • Indokolatlan fogyás
  • Nehézlégzés, köhögés
  • Éjszakai izzadás
  • Étvágytalanság
  • Duzzadt mandulák
  • Fejfájás

A kezelést befolyásolja a betegség típusa és stádiuma, hogy újonnan diagnosztizált vagy kiújult, a beteg egészségi állapota és életkora. Még az azonos típusban és azonos stádiumban történő kezelések is minden esetben egyénre szabottan történnek. A világnapok és a limfóma világnapjának idei kampánytémája is arra fókuszál, hogy idejébe vegyük észre a tüneteket és mielőbb forduljunk szakemberhez. A világnap színe a lime, mely a remény színe is. Vigyázzanak egészségükre, fordítsanak időt az egészségfejlesztésre.

 

A Nemzetközi Prosztata napot szintén szeptember 15-én tartják meg. Az Európai Urológus Társaság kezdeményezte azzal a céllal, hogy felhívják a lakosság figyelmét a szűrővizsgálatok fontosságára és a férfiak egyik leggyakoribb halálokának, a prosztatarák megelőzésére. Az Egészségügyi Világszervezet előrejelzése alapján 2050-re 96%-al emelkedhet a megbetegedésben szenvedők száma. A szűrővizsgálatok kiemelt célja, hogy a betegségeket – például a daganatokat – korai szakaszban, még a tünetek megjelenése előtt felfedezzék. Amennyiben családi érintettség áll fenn, már 45-50 éves kor előtt ajánlott a rendszeres szűrés.

A prosztataszűrés ajánlott azoknak a férfiaknak, akik az alábbi, a prosztata problémákra jellemző tüneteket észlelik: – gyakori vagy sürgető vizeletürítés, nehéz vagy kellemetlen vizeletürítés, vér a vizeletben vagy az ondóban, hátfájdalom az ágyék magasságában, combban vagy csípőben érzett fájdalom. Ismerje fel és előzze meg a problémákat. Tünetek estén forduljon urológushoz. Az egészség érték, melynek megőrzéséről is szükséges őszintén beszélgetni. A prevenció befektetés a mindennapjainkba – hangsúlyozta Dr. György Annamária. /tl/

 

“Itt az ideje egy őszinte beszélgetésnek”

| egészségügy, hírek, közélet, szociális szféra |