Szolgálati emlékérmet vehetett át több nyugdíjas pedagógus, hárman díszdiplomát, ugyanannyian miniszteri elismerő oklevelet kaptak az idei pedagógusnapi ünnepségen. Az eseménynek a Tamási Áron Művelődési Központ adott otthont május 31-én, pénteken.

 

 

Dobó Zoltán polgármester ünnepi gondolataiban a társadalom köszönetét tolmácsolta az ünnepeltek irányába. A polgármester a tanári szakma nehézségeit egy kötéltáncos kihívásaihoz hasonlította, aki óriási figyelmet kap, de az elvárás is hatalmas vele szemben. – Mindenki a legféltettebb kincsét, az óvodás, vagy iskoláskorú gyermekét bízza a pedagógusra. A pedagógus munkájára ezért hatalmas figyelem összpontosul, az elvárás nagy, és olyan emberektől érkezik, akik önmaguk gyakran a töredékére sem képesek annak, amit látni szeretnének. A pedagógusnak, ahogy egy kötéltáncosnak, minden lépést alaposan meg kell fontolni, egyszerre kell figyelnie a szakmaiságra, főnökére, a fenntartó-, a gyermek-, a szülők érdekeire és számtalan egyéb körülményre. És hiába van éppen rossz napja, hiába sújtják az elemek, tőle azt várja mindenki, hogy adott pillanatban a maximumot nyújtsa. – Mi szülők azt várjuk, hogy a pedagógus többet, jobbat adjon vissza nekünk, mint amit mi rábíztunk. Közben közösen sok mindent elveszünk a gyermek szabadságából, de mindezt azért tesszük, hogy egyszer valamilyen formában azt az elvett szabadságot visszaadhassuk számára – méltatta a pedagógus szakma nehézségeit és jelentőségét a város polgármestere.

 

 

A beszédet követően Dobó Zoltán polgármester és Fenyvesi Zoltán tankerületi elnök (a bejátszott méltatások után) ünnepélyesen átadták a szakmai kitüntetéseket, díszdiplomákat. Arany díszdiplomát Körmendi Istvánné, Vas diplomát Nagy Lajos, Gránit díszdiplomát pedig Dr. Görcsös Mihályné dr. Takács Gizella vehetett át. Miniszteri elismerő oklevél kitüntetésben részesült Péni Béla, Varga Tiborné és Ekbauer Csabáné. A város búcsúzott a nyugdíjba vonuló szakmabeliektől is: a Kertvárosi óvodából Nagy Bélánétól és Ekbauer Csabánétól.

 

 

 

Pedagógus Szolgálati Emlékérem kitüntetésben részesült a Tapolcai Bárdos Lajos Általános Iskola Székhelyintézményéből nyugdíjba vonuló Krachun Éva és Somogyiné Nemes Ilona. Ács Ferencné, Grünceisz László, Hanczvikkelné Pete Anita és Róthné Szalai Katalin a Kazinczy Ferenc Általános Iskolától köszönt el. Köszöntötték a Járdányi Pál Zeneiskolából nyugdíjba vonulókat is: Takácsné Németh Magdolnát, Őri Jenőt, Péni Bélát és Román Ivánt. A pályakezdők között két járdányis pedagógust, Éder Tamás és Veres Lóránt tanárokat üdvözölhette a város.

 

 

A rendezvény szép színfoltja volt Domján Rozina, Jurschik Gergő és Szabó Marcell 10-es batsányis gimnazisták zenei triója. A fiatalok produkcióit imádta a közönség, nagy tapssal köszönve meg dalokat. Olyan slágerek csendültek fel tőlük élő előadásban, mint a Bagossy Brothers Company Visszajövök, John Lennon Imagine, vagy éppen Balázs Fecó szerzeménye a Csönd éve című dal. A pedagógusnap – hagyományosan a város ajándékaként – pohárköszöntővel és ünnepi vacsorával folytatódott a TÁMK aulájában. /Töreky L./

 

 

Pedagógusnap miniszteri elismerésekkel, díszdiplomák- és szolgálati emlékérmek átadásával

| hírek, közélet, kultúra, oktatás, önkormányzat |